REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rynek cydru w Polsce będzie różnorodny; dużą rolę mogą odegrać sadownicy

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 04-04-2014, 11:59
Rynek cydru w Polsce będzie różnorodny; dużą rolę mogą odegrać sadownicy
Robert Ogór, prezes Grupy Ambra

Rynek cydru w Polsce w miarę rozwoju stanie się rynkiem różnorodnym, a dużą rolę mogą w tym odegrać krajowi producenci jabłek - mówi w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl Robert Ogór, prezes producenta i dystrybutora win, Grupy Ambra.

REKLAMA

Grupa Ambra na razie koncentruje się całkowicie na rozwoju swojego Cydru Lubelskiego, który został wprowadzony do sprzedaży przez w czerwcu 2013 roku. Prezes Ogór ocenia, że rynek sprzedaży cydru w Polsce ma szanse osiągnąć poziom ok. 70 milionów litrów w perspektywie 3-5 lat.

- Na razie koncentrujemy się całkowicie na rozwoju Cydru Lubelskiego. Wiadomo jednak, że jeśli ten rynek rozwinąłby się zgodnie z takim dobrym scenariuszem o jakim mówię, czyli miałby 60-70 milionów litrów, to też jak każdy rynek będzie się różnicował - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Robert Ogór.

- Czyli bardzo dużą rolę w tym rynku mają na pewno do odegrania krajowi producenci i sadownicy jabłek, bo oni też dbają o to, że polski cydr ma swój - wynikający z naturalnego środowiska i zasobów naturalnych - charakter i to oni jednocześnie wnoszą różnorodność - dodaje.

Podkreśla, że bardziej rozwinięte rynki cydru w Europie bardzo się od siebie różnią.

- Trzeba podkreślić, że rynki cydru w Europie bardzo się od siebie różnią i tam gdzie rynek został np. zdominowany przez browary jak np. Wielka Brytania, to ten rynek ma cydry jakościowo nieco inne niż to co my robimy i niż to jak cydr może smakować - mówi Robert Ogór.

- Tam gdzie cydr jest oparty na regionalnych tradycjach jak np. we Francji, Hiszpanii czy w Niemczech, to przywiązany do zasobów naturalnych danego regionu - we Francji jest to np. Bretania i jabłka bretońskie - cydr jest właśnie charakterystyczny. Może smakować jednym bardziej innym mniej, ale uważam, że nasze jabłka są najlepsze w Europie, ponieważ są bardzo słodkie i aromatyczne, a np. jabłka bretońskie są mniejsze i bardziej kwasowe i dlatego ten produkt jest bardziej podchodzący pod wino i tak też sprzedawany - dodaje.

- Jeżeli więc w Polsce to środowisko cydru w regionach powstanie i nie zostanie zdominowane przez unifikujące skłonności przemysłu browarniczego, to ten rynek stworzy różnorodność - mówi również.

Podkreśla, że np. w Wielkiej Brytanii sprzedaż cydru to 15 proc. rynku piwa, zaś w Polsce cydr również nie jest przejściową modą i stanie się stałą częścią konsumpcji alkoholu także w pubach i restauracjach.

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

AMBAmbra SA

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • sadownik 07-04-2014, 01:03:
Jak sobie nawarzyliście cydru to go sobie pijcie.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (11 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH