Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rynek cydru w Polsce będzie różnorodny; dużą rolę mogą odegrać sadownicy

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 04-04-2014, 11:59
Rynek cydru w Polsce będzie różnorodny; dużą rolę mogą odegrać sadownicy
Robert Ogór, prezes Grupy Ambra

Rynek cydru w Polsce w miarę rozwoju stanie się rynkiem różnorodnym, a dużą rolę mogą w tym odegrać krajowi producenci jabłek - mówi w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl Robert Ogór, prezes producenta i dystrybutora win, Grupy Ambra.

Grupa Ambra na razie koncentruje się całkowicie na rozwoju swojego Cydru Lubelskiego, który został wprowadzony do sprzedaży przez w czerwcu 2013 roku. Prezes Ogór ocenia, że rynek sprzedaży cydru w Polsce ma szanse osiągnąć poziom ok. 70 milionów litrów w perspektywie 3-5 lat.

- Na razie koncentrujemy się całkowicie na rozwoju Cydru Lubelskiego. Wiadomo jednak, że jeśli ten rynek rozwinąłby się zgodnie z takim dobrym scenariuszem o jakim mówię, czyli miałby 60-70 milionów litrów, to też jak każdy rynek będzie się różnicował - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Robert Ogór.

- Czyli bardzo dużą rolę w tym rynku mają na pewno do odegrania krajowi producenci i sadownicy jabłek, bo oni też dbają o to, że polski cydr ma swój - wynikający z naturalnego środowiska i zasobów naturalnych - charakter i to oni jednocześnie wnoszą różnorodność - dodaje.

Podkreśla, że bardziej rozwinięte rynki cydru w Europie bardzo się od siebie różnią.

- Trzeba podkreślić, że rynki cydru w Europie bardzo się od siebie różnią i tam gdzie rynek został np. zdominowany przez browary jak np. Wielka Brytania, to ten rynek ma cydry jakościowo nieco inne niż to co my robimy i niż to jak cydr może smakować - mówi Robert Ogór.

- Tam gdzie cydr jest oparty na regionalnych tradycjach jak np. we Francji, Hiszpanii czy w Niemczech, to przywiązany do zasobów naturalnych danego regionu - we Francji jest to np. Bretania i jabłka bretońskie - cydr jest właśnie charakterystyczny. Może smakować jednym bardziej innym mniej, ale uważam, że nasze jabłka są najlepsze w Europie, ponieważ są bardzo słodkie i aromatyczne, a np. jabłka bretońskie są mniejsze i bardziej kwasowe i dlatego ten produkt jest bardziej podchodzący pod wino i tak też sprzedawany - dodaje.

- Jeżeli więc w Polsce to środowisko cydru w regionach powstanie i nie zostanie zdominowane przez unifikujące skłonności przemysłu browarniczego, to ten rynek stworzy różnorodność - mówi również.

Podkreśla, że np. w Wielkiej Brytanii sprzedaż cydru to 15 proc. rynku piwa, zaś w Polsce cydr również nie jest przejściową modą i stanie się stałą częścią konsumpcji alkoholu także w pubach i restauracjach.

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

AMBAmbra SA

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • sadownik 07-04-2014, 01:03:
Jak sobie nawarzyliście cydru to go sobie pijcie.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 780) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH