Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rynek cydru w Polsce będzie upodabniał się do rynków zachodnich

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 23-06-2015, 08:59
Rynek cydru w Polsce będzie upodabniał się do rynków zachodnich
fot. KP

Rynek cydru w Polsce jest rynkiem perspektywicznym i będzie się upodabniał do rynków zachodnich – mówi serwisowi portalspozywczy.pl ekspert Kompanii Piwowarskiej, Tomasz Kolecki-Majewicz.

Jak KP ocenia rynek cydru w Polsce? ​- Rynek cydru w Polsce oceniamy, jako perspektywiczny, nowy, świeży, ciekawy i stabilnie rozwijający się od ​kilku lat - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Tomek Kolecki-Majewicz, ekspert rynku wina i cydru, a także ekspert marki Cydr Green Mill, której dystrybutorem jest Kompania Piwowarska.

- Rozwój ten jest bardzo wyraźny. W 2013 roku sprzedaż cydru wynosiła w Polsce ok. 2 milionów litrów. Kolejny rok przyniósł sprzedaż na poziomie prawie 10 milionów litrów - dodaje.

- W kolejnych latach rynek polski z pewnością będzie się upodabniał do rynków zachodnich, gdzie cydr jest ważną ich częścią. Ma to związek z ujednolicaniem się zwyczajów w dzisiejszej Europie i oczywiście podróżowaniem Polaków – mówi również ekspert Kompanii Piwowarskiej.

Cydr, czyli fermentowany napój alkoholowy z jabłek o zawartości alkoholu ok. 2-7 proc., to bardzo młoda kategoria alkoholi w Polsce, która zaczęła raczkować w naszym kraju dopiero niedawno. Zaczęło się o nim głośniej mówić w połowie 2013 roku. 

W 2013 roku sprzedaż cydru w Polsce sięgnęła około 2 miliona litrów, podczas gdy w 2014 roku było to już ok. 9-10 miliona litrów. W 2015 roku sprzedaż cydru może podwoić się wobec roku ubiegłego.

Eksperci oceniają, że rynek cydru w Polsce może w perspektywie pięciu lat dojść do poziomu ok. 30-50 milionów litrów, czyli ok. 0,8-1,5 proc. rynku piwa, a docelowo może sięgnąć nawet 2,0 procent rynku piwa, czyli ok. 70 czy nawet 80 milionów litrów.

Taki poziom konsumpcji cydru nadal będzie niski w porównaniu do wielu innych krajów europejskich, gdzie cydru pije się zdecydowanie więcej np. w Wielkiej Brytanii roczna konsumpcja cydru i perry na jednego mieszkańca wyniosła w 2013 roku 18,2 litra, we Francji 1,94 litra, a w Polsce 0,02 litra.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 347) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH