REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

SABMiller osiągnęła wcześniej zakładane cele redukcji zużycia wody do produkcji piwa

  • Autor: BW, portalspozywczy.pl
  • Data: 24-03-2014, 11:17

Grupa SABMiller osiągnęła zakładane cele redukcji poziomu zużycia wody wykorzystywanej przy produkcji piwa znacznie wcześniej niż zakładała - 22 miesiące przed zaplanowanym terminem zredukowała ten poziom o 25 proc.

REKLAMA

Grupa SABMiller, do której należy Kompania Piwowarska, już w lipcu 2013 roku zrealizowała plan redukcji zużycia wody, który opracowała w ramach swoich priorytetów środowiskowych zrównoważonego rozwoju. W 2008 r. SABMiller zobowiązał się ograniczyć zużycie wody o 25 proc. na hektolitr piwa do 2015 r.

Dzięki zastosowaniu innowacyjnych rozwiązań w browarach i dzieleniu się wiedzą grupa osiągnęła swój cel 22 miesiące przed zaplanowanym terminem. W ujęciu globalnym SABMiller startował z poziomu 4,6 hl wody na 1 hl piwa, by po pięciu latach zejść do wartości 3,5 hl wody na 1 hl piwa.

Przykładowo, aby uwarzyć 1 litr piwa, potrzeba przeciętnie 4-6 litrów wody. Jednak to i tak mało w porównaniu choćby do jabłka, które „pochłania" aż 70 litrów wody, zanim trafi w ręce konsumenta. To dlatego tak ogromne znaczenie ma rozsądne gospodarowanie zasobami wodnymi w skali globalnej.

- Aby zilustrować skalę procesu redukcji, wystarczy wspomnieć, że obecnie uwarzenie zaledwie jednego hektolitra piwa to dla SABMiller oszczędność 110 l wody w porównaniu ze stanem wyjściowym z 2008 r. - tłumaczy Klaudyna Gruszecka, kierownik ds. ochrony środowiska i bhp w Kompanii Piwowarskiej.

- Wystarczyłoby to do zaspokojenia pragnienia 55 osób dziennie przy założeniu, że dorosły człowiek powinien pić ok. 2 l wody. Natomiast przemnożone przez ilość piwa uwarzonego jednego dnia przez wszystkie browary SABMiller, która przekracza pół miliona hektolitrów, daje oszałamiającą ilość 55 mln litrów wody. To tak jakby SABMiller za sprawą uzyskanych oszczędności codziennie zapewniał wodę do picia 75% populacji Polski lub wszystkim mieszkańcom Arabii Saudyjskiej - dodaje.

Wkład Kompanii Piwowarskiej w tak szybką realizację celu grupy był znaczący, bowiem polskie browary od lat systematycznie poprawiają swoje wyniki w zakresie zrównoważonego gospodarowania zasobami wodnymi.

Obecnie Browar w Tychach wykorzystuje 3,02 hl wody do wyprodukowania 1 hl piwa, zaś browary w Poznaniu i Białymstoku - 2,92 hl. Ten ostatni zakład może się poszczycić najbardziej dynamicznymi zmianami w wyznaczonym kierunku - od 2005 r. zredukował zużycie wody potrzebnej do produkcji piwa o 35 proc.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 116) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH