Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Słowacja ma wina podobne do Cameron Diaz

  • Autor: PAP
  • Data: 01-06-2013, 10:40

"Gdyby wina słowackie były kobietą, przypominałyby Cameron Diaz", są takie lekkie i jasne - uważa francuski bloger i miłośnik wina Daniel Berger. Wejście Słowacji do ekskluzywnego świata wina to niespodziewany przełom.

W maju po raz pierwszy w Europie Wschodniej w Bratysławie odbyły się degustacje Światowego Konkursu Brukselskiego (Concours Mondial de Bruxelles, CMB) - odpowiednika mistrzostw świata wśród producentów win.

Na 20. edycji tego konkursu, jednego z najważniejszych wydarzeń w świecie winiarskim, Francja zachowała swoją niekwestionowaną pozycję lidera, ale zaskoczeniem było to, że Słowacja znalazła się na 6. miejscu.

W konkursie uczestniczyło 305 degustatorów z około 40 krajów.

Słowacja zdobyła 60 medali na 214 zaprezentowanych próbek, daleko mniej niż Francja, która zdobyła 709 medali na 2 489 próbek, Hiszpania - 522 medale, Portugalia - 288, Włochy - 276 i Chile - 109.

Ale jeśli uwzględnić proporcje między liczbą zaprezentowanych win a win nagrodzonych medalami Słowacja dorównała Francji.

W CMB do oceny przedstawiono łącznie 8 168 win z 50 krajów. Wielki Złoty Medal zdobył jeden procent z nich, przy czym aż trzy takie medale przypadły Słowacji, która zdobyła również 19 medali złotych i 38 srebrnych.

"Jest to wielki sukces, w którym słychać echa poprzednich prezentacji słowackich win, ukoronowanych na prestiżowych konkursach" - powiedziała słowacka enolog i członkini jury Edita Diurczova.

Mimo braku wyrobionej marki w Europie zachodniej słowaccy winiarze zdobyli 9 złotych medali i 38 srebrnych na niedawnym międzynarodowym konkursie winiarskim (Vinalies internationales de Paris) w Paryżu.

"Słowacja jest tradycyjnym producentem wina, choć wśród krajów położnych bardziej na północ, na skraju obszaru komercyjnie opłacalnej uprawy winorośli" - mówi Diurczova.

Na Słowacji z dawien dawna robiono wino, ale w czasach komunistycznych winnice zostały znacjonalizowane i akcent położono na produkcję masową ze szkodą dla jakości.

Słowaccy winiarze podkreślają, że kraj dysponuje odpowiednimi siedliskami (terroir), zwłaszcza w niewielkim regionie gleb wulkanicznych na południowym zachodzie przy granicy z Węgrami, gdzie produkuje się słynne tokaje, które od dawna cieszyły się renomą także we Francji.

"Słowacja być może nie ma dość słońca, by dojrzewały tam różne szczepy winogron ciemnych, ale ma klimat idealny dla winogron białych, który nadaje winom przyjemny owocowy bukiet - wyjaśnia Roman Milata, prowadzący w Modrej winnicę Elesko, z której wina nagrodzono medalami CMB.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 220) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH