Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Sprzedaż Bourbonów wzrosła o 30 proc. w ciągu 3 lat

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 09-10-2013, 12:15

Według najnowszych badań z września 2013 r., opracowanych przez ośrodek badawczy AC Nielsen, sprzedaż bourbonów w okresie ostatnich 3 lat wzrosła aż o 29 proc. To znak zmian w upodobaniach konsumenckich Polaków, które wpisują się w ogólnoświatowy trend. Coraz więcej z nich zaczyna sięgać po bardziej wyrafinowane trunki, w tym bourbony. W odpowiedzi na wzrost sprzedaży tej kategorii alkoholi właściciel destylarnii Woodford Reserve podjął decyzję o jej rozbudowie.

Zyskujący na popularności bourbon należy do szlachetnej odmiany whisky. Produkowany jest wyłącznie w Stanach Zjednoczonych. Najpopularniejszym miejscem jego produkcji jest stan Kentucky. To właśnie tutaj zlokalizowana jest większość destylarni.

Aby whisky mogła być nazywana bourbonem do jej wytworzenia musi zostać wykorzystana mieszanka zbóż, zawierająca co najmniej 51 proc. kukurydzy. Kolejnym warunkiem jest dwuletni okres maturacji w świeżych, dębowych beczkach wypalanych od środka. Ważne jest by trunek nie zawierał więcej niż 80 proc. alkoholu. Podczas napełniania beczek jego zawartość w destylacie nie powinna przekraczać 62,5 proc. W trakcie rozlewania do butelek nie powinna z kolei być niższa niż 40 proc.

Ze względu na rosnące zapotrzebowanie konsumentów, Brown Forman, właściciel destylarni bourbona Woodford Reserve podjął decyzję o jej rozbudowie. Zgodnie z zapowiedziami w najbliższym czasie powstaną trzy nowe magazyny do maturacji bourbona - zdolne do pomieszczenia ok. 165 000 butelek oraz nowe destylarnie. Rozbudowane zostaną również istniejące linie produkcyjne oraz podniesiony poziom efektywności i produktywności.

Nowa inwestycja ma być odpowiedzią na wzrastające globalne zapotrzebowanie rynku na Woodford Reserve Kentucky Bourbon, którego globalna sprzedaż w 2013 roku wzrosła o 28 proc. Destylarnia jest najstarszym działającym tego typu obiektem w Stanach Zjednoczonych, zlokalizowanym w samym sercu regionu niebieskich traw - Kentucky.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH