Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Stary trunek wraca do łask

  • Autor: PAP
  • Data: 27-12-2017, 08:28

W Portugalii rośnie popyt na aguardente, wódkę wyrabianą w tym kraju już przed wiekami. Do jej popularyzacji przyczyniają się cykliczne imprezy organizowane w rozmaitych częściach kraju.

Pomimo dużej popularności win wielu mieszkańców Porto nie odmawia sobie kieliszka wódki, zwanej tam aguardente. Często trunek ten służy również do wzmacniania win. Jedną z najpopularniejszych marek wódki w Porto jest Bafo de Dragao, która ma konotacje ze słynnym klubem piłkarskim z tego miasta. FC Porto zwane jest tam bowiem "Smokami" (Dragoes).

Zdaniem portugalskiego gastronoma Miguela Pinto, aguardente nie powinna być jednak kojarzona tylko z północną częścią tego iberyjskiego kraju, ani również z kuchnią współczesną. Dodał, że wciąż wielu Portugalczyków, szczególnie na prowincji, wyrabia tę wódkę własnymi sposobami.

"Wracająca moda na potrawy wzorowane na średniowieczne dania stymuluje sprzedaż z aguardente. W portugalskich restauracjach, które idą tym tropem, dominują drób oraz wieprzowina, do których jednym z dodatków jest właśnie aguardente" - powiedział PAP Life Pinto.

Gastronomiczny ekspert odnotował, że w tym roku już po raz szósty w mieście Lourinha, w środkowej Portugalii, zorganizowano festiwal gastronomiczny zadedykowany tej wódce.

W wydarzeniu, w którym co roku bierze udział kilkanaście restauracji z miasta Lourinha i jego okolic prezentowane są różne sposoby zastosowania tej typowej portugalskiej wódki.

"Aguradente może m.in. służyć do obróbki termicznej potraw, do skrapiania ich, a także do przygotowania sosów. Zaletą aguardente z miasta Lourinha jest fakt, że wódka ta jako jedyna w naszym kraju posiada DOC, czyli kontrolowane oznaczenie pochodzenia" - dodał Pinto.

Jednym z wytwórców aguardente w środkowej Portugalii jest też Wyższy Instytut Rolniczy (ISA) w Lizbonie. Zarówno wódka, jak i inne powstające w nim trunki, m.in. wina białe i czerwone, nie trafiają jednak na stoły. Są one konsumowane głównie przez ekspertów naukowych z kraju i zagranicy oraz okazjonalnie przez pracowników tej uczelni.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 136) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH