Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Toksyczność e-papierosów zależy od smaku liquidu

  • Autor: PAP
  • Data: 15-04-2018, 10:16
Toksyczność e-papierosów zależy od smaku liquidu
Fot. Shutterstock

Ilość szkodliwych wolnych rodników wytwarzanych przez e-papierosy różni się w zależności od „smaku” zastosowanego liquidu. Część dodawanych do liquidu aromatów zwiększa wytwarzanie wolnych rodników, inne tę produkcję obniżają – informuje pismo „Free Radical Biology and Medicine”.

Gdy e-papierosy po raz pierwszy trafiły na rynek, wiele osób twierdziło, że są nieszkodliwe, bo wytwarzają tylko parę wodną.

Naukowcy z Penn State University przeprowadzili badania zawartości wolnych rodników w e-dymie. Jak się okazało to, jakie ilości wolnych rodników zostaną uwolnione podczas podgrzewania grzałką cieczy (liquidu) w e-papierosie zależy od dodanego aromatu. E-palacze mogą kupować gotowe liquidy lub komponować własne, stosując odpowiednie aromaty. Choć stosowane dodatki dopuszczone są do spożycia, nie były wcześniej badane pod kątem szkodliwości substancji emitowanych po ich podgrzaniu.

Wolne rodniki to szkodliwe substancje, które mają związek z nowotworami, stanami zapalnymi czy chorobami serca. Można je znaleźć między innymi w dymie papierosowym. Ich cząsteczki są niestabilne, toteż mogą uszkadzać zdrowe komórki.

W e-papierosie wolne rodniki mogą powstawać przy kontakcie cząsteczek związków organicznych z gorącą grzałką, dzięki której liquid zamienia się w parę.

Jak wykazało porównanie 50 popularnych aromatów do e-papierosów do bezsmakowego e-liquidu, około 43 proc. z nich znacząco zwiększało wytwarzanie wolnych rodników, natomiast inne - obniżały. Rozmaitych aromatów są setki, a niektóre z nich wyprodukowano z myślą o dzieciach - na przykład aromat gumy balonowej.

Następnie naukowcy zbadali, jakie substancje wchodzą w skład aromatów i które z nich mają związek z wyższym poziomem wolnych rodników. Było to tym ważniejsze, że różni producenci stosują różne składniki, by uzyskać pozornie jednakowe aromaty - na przykład aromat pomarańczy. Autorzy badania porównują tę sytuacje do Coca Coli i Pepsi - napojów o zbliżonym smaku, ale odmiennym składzie.

Udało się wykryć sześć substancji smakowych, które znacznie zwiększały produkcję wolnych rodników. Chodzi na przykład o linalol (zapach konwalii) oraz dipenten i cytral (zapach cytryn), często stosowane do wytwarzania produktów cytrusowych lub kwiatowych. Natomiast etylowanilina dająca nutę wanilii zmniejszyła produkcję wolnych rodników o 42 procent.

Autorzy badań mają nadzieję, że pomogą one konsumentom w podejmowaniu lepszych decyzji dotyczących kupowania produktów, natomiast ustawodawcom - w stworzeniu regulacji dotyczących przyszłości e-papierosów. Możliwe, że dzięki dodawaniu do liquidów odpowiednich substancji da się istotnie ograniczyć powstawanie wolnych rodników i podnieść poziom bezpieczeństwa.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 402) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.