Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Trend ekologiczny widać też w branży winiarskiej

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 14-03-2016, 10:27
Trend ekologiczny widać też w branży winiarskiej
Popyt na wina organiczne na świecie jest spory. Trend „eko” zagościł również w Polsce fot. PTWP

Moda na zdrowe jedzenie i produkty ekologiczne dynamicznie rośnie na całym  świecie. Podobny trend panuje również w branży winiarskiej, bowiem rośnie chęć konsumentów do spożywania najwyższej jakości win wytworzonych w zgodzie z naturą.

- Popyt na wina organiczne na świecie jest spory, szczególnie cieszą się one zainteresowaniem w krajach zorientowanych na ekologię takich jak Kanada, Japonia i Skandynawia. Trend „eko” zagościł również w Polsce – mówi Patrycja Sikorska, starszy specjalista ds. promocji marki i PR w firmie TiM.

Na rynku pojawiły się  przeróżne propozycje producentów – wszystkie zgrabnie zjednoczone pod umownym terminem „wino ekologiczne”. W sklepach znaleźć możemy wina naturalne, biodynamiczne (biodynamic), organiczne (organic) jak również wina ze zrównoważonej uprawy (sustainable agriculture).

Aby na etykiecie znalazł się zapis wino ekologiczne producent podczas procesu tworzenia musi wykorzystywać tylko naturalne metody winifikacji, a winiarnia i produkty muszą posiadać odpowiedni certyfikat, który oznacza, że przeszły ścisłą kontrolę.

Wino organiczne musi pochodzić z upraw winorośli, gdzie stosuje się tradycyjne metody uprawy -  oznacza to, że nie mogą być stosowane sztuczne nawozy i środki ochrony roślin. Wszelkie prace związane z procesem tworzenia wina organicznego są w pełni ekologiczne.

- Słychać głosy, że metoda produkcji wina naturalnego, organicznego nie wpływa bezpośrednio  na jego walory zarówno smakowe jak i zdrowotne. To twierdzenie podważa jednak coraz więcej badań naukowych – mówi Mariusz Glenszczyk, członek rzeczywisty Stowarzyszenia Sommelierów Polskich i wiceprezes TiM.

Jedno z nich pokazuje, że  gleba w winnicy biodynamicznej jest aż o 30 proc. bardziej nasycona w składniki mineralne niż w innych. Powoduje  to, że wino z tego miejsca ma w sobie więcej zbawiennych dla organizmu związków chemicznych. Ponadto winorośl uprawiana w duchu winnicy organicznej, ekologicznej jest przede wszystkim zdrowsza, co ma bezpośredni wpływ na balans alkoholu w winie oraz jego kwasowość, a także niską zawartość siarczanów.

Winiarnią, w której portfolio znajdziemy linię produktów Organic jest chilijska Cono Sur. To pierwsza firma winiarska, która przystąpiła do projektu Carbon Neutral Delivery. Emisja CO2 wydzielanego przy morskim transporcie win Cono Sur została zmierzona i zredukowana do wartości bliskiej zeru. TiM jest wyłącznym dystrybutorem marki Cono Sur w Polsce.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 701) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH