REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Trendy na rynku browarów rzemieślniczych w 2016 wg. Browaru Stu Mostów

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 15-03-2017, 14:48
Trendy na rynku browarów rzemieślniczych w 2016 wg. Browaru Stu Mostów
Mateusz Gulej, główny piwowar Browaru Stu Mostów fot. Browar Stu Mostów

W 2016 roku na rynku piw i browarów rzemieślniczych ciekawym trendem był sukces piw niskoekstraktowych i niskoalkoholowych. Królowały piwa z dodatkiem owoców lub soków. Popularność zdobyły też piwa kwaśne - wynika z wypowiedzi Mateusza Guleja, głównego piwowara Browaru Stu Mostów we Wrocławiu.

REKLAMA

- Ciekawym trendem w 2016 roku był sukces piw niskoekstraktowych i niskoalkoholowych – pomimo podobnej ceny jak piw „pełnoprocentowych” konsumenci bardzo chętnie je przyjęli i zauważyli w nich potencjał w miesiącach letnich. Jednocześnie królowały piwa z dodatkiem owoców lub soków – z tą różnicą, że musiały być to dodatki naturalne, bez sztucznych słodzików i aromatów – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Mateusz Gulej, główny piwowar Browaru Stu Mostów.

- Popularność zyskały wreszcie piwa kwaśne – fermentowane z udziałem bakterii kwasu mlekowego – pomimo ryzyka technologicznego wiele browarów postanowiło takie piwa warzyć, głównie w okresie wakacyjnym - dodaje.

- Powstały też innowacyjne produkty jak na nasz rynek – takie jak piwa wymrażane, o podwyższonej zawartości alkoholu – mówi również główny piwowar Browaru Stu Mostów.

Podkreśla, że 2016 rok znowu był rekordowy pod względem premier – powstało ponad 1500 nowych piw, z których lwią część nadal stanowią piwa mocno chmielone, tj. American Pale Ale i American IPA, ale widać coraz większy udział piw tradycyjnych, a przede wszystkim lagerów, chociaż zazwyczaj warzonych z udziałem amerykańskich chmieli.

I zaznacza, że koniunktura na rynku browarów rzemieślniczych trwa nadal, choć rynek jest coraz trudniejszy. Browary nadal nastawiają się na produkcję nowych piw, jednak coraz większy udział stanowią np. piwa o wysokim ekstrakcie początkowym – często sięgającym powyżej 20 plato, które wymagają długiego leżakowania.

Browar Stu Mostów, otwarty w 2014 roku, to pierwszy po latach klasyczny browar rzemieślniczy we Wrocławiu. Założony został przez Arlettę i Grzegorza Ziemian. Zbudowany, aby produkować rzemieślnicze piwo i pokazywać, czym różni się taka produkcja od przemysłowej. Piwa browaru są dostępne w największych miastach w Polsce. Browar eksportuje też swoje piwa do Czech i Niemiec.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 459) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH