Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Trendy na rynku browarów rzemieślniczych w 2016 wg. Browaru Stu Mostów

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 15-03-2017, 14:48
Trendy na rynku browarów rzemieślniczych w 2016 wg. Browaru Stu Mostów
Mateusz Gulej, główny piwowar Browaru Stu Mostów fot. Browar Stu Mostów

W 2016 roku na rynku piw i browarów rzemieślniczych ciekawym trendem był sukces piw niskoekstraktowych i niskoalkoholowych. Królowały piwa z dodatkiem owoców lub soków. Popularność zdobyły też piwa kwaśne - wynika z wypowiedzi Mateusza Guleja, głównego piwowara Browaru Stu Mostów we Wrocławiu.

- Ciekawym trendem w 2016 roku był sukces piw niskoekstraktowych i niskoalkoholowych – pomimo podobnej ceny jak piw „pełnoprocentowych” konsumenci bardzo chętnie je przyjęli i zauważyli w nich potencjał w miesiącach letnich. Jednocześnie królowały piwa z dodatkiem owoców lub soków – z tą różnicą, że musiały być to dodatki naturalne, bez sztucznych słodzików i aromatów – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Mateusz Gulej, główny piwowar Browaru Stu Mostów.

- Popularność zyskały wreszcie piwa kwaśne – fermentowane z udziałem bakterii kwasu mlekowego – pomimo ryzyka technologicznego wiele browarów postanowiło takie piwa warzyć, głównie w okresie wakacyjnym - dodaje.

- Powstały też innowacyjne produkty jak na nasz rynek – takie jak piwa wymrażane, o podwyższonej zawartości alkoholu – mówi również główny piwowar Browaru Stu Mostów.

Podkreśla, że 2016 rok znowu był rekordowy pod względem premier – powstało ponad 1500 nowych piw, z których lwią część nadal stanowią piwa mocno chmielone, tj. American Pale Ale i American IPA, ale widać coraz większy udział piw tradycyjnych, a przede wszystkim lagerów, chociaż zazwyczaj warzonych z udziałem amerykańskich chmieli.

I zaznacza, że koniunktura na rynku browarów rzemieślniczych trwa nadal, choć rynek jest coraz trudniejszy. Browary nadal nastawiają się na produkcję nowych piw, jednak coraz większy udział stanowią np. piwa o wysokim ekstrakcie początkowym – często sięgającym powyżej 20 plato, które wymagają długiego leżakowania.

Browar Stu Mostów, otwarty w 2014 roku, to pierwszy po latach klasyczny browar rzemieślniczy we Wrocławiu. Założony został przez Arlettę i Grzegorza Ziemian. Zbudowany, aby produkować rzemieślnicze piwo i pokazywać, czym różni się taka produkcja od przemysłowej. Piwa browaru są dostępne w największych miastach w Polsce. Browar eksportuje też swoje piwa do Czech i Niemiec.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 780) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH