Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W Grodzisku Wielkopolskim po latach znów działa browar

  • Autor: PAP
  • Data: 17-06-2015, 10:53

Po 22 latach od zamknięcia ostatniego browaru, w Grodzisku Wielkopolskim przywrócono produkcję piwa. Miasto szczyci się ponad 700-letnią tradycją piwowarską i znane jest z własnego stylu piwa. Dla samorządu Grodziska jest to powrót do korzeni i sposób na promocję.

Piwo grodziskie było znane w całym kraju. Warzone jest według tradycyjnej receptury. Ze względu na dużą zawartość dwutlenku węgla - dającego charakterystyczne bąbelki - uważane jest przez piwoszy za "szampana wśród piw".

"Minęły trzy lata od czasu, kiedy kupiliśmy nieruchomość po ostatnim browarze, który warzył piwo grodziskie. Teraz ten jedyny polski styl piwa wrócił na rynek. Inwestycja od momentu remontu i instalacji urządzeń trwała około roku i kosztowała blisko 10 mln zł" - powiedział członek zarządu browaru w Grodzisku Wielkopolskim Krzysztof Panek.

Po zakończeniu pierwszego etapu inwestycji browar osiągnął moc produkcyjną 20 tys. hektolitrów piwa rocznie. Prezes podał, że browar ma możliwości zwiększenia w przyszłości rocznej produkcji do 50-60 tys. hektolitrów. Wytwarzane w Grodzisku piwo jest obecnie rozlewane i butelkowane w Miłosławiu.

Grodziski browar mieści się w objętym ochroną konserwatorską budynku warzelni - w trakcie remontu wyeksponowano historyczne elementy architektury. Obok znajduje się dawna słodownia - na razie zabezpieczona, aby nie niszczała. W przyszłości ma być wykorzystana nie tylko w celach produkcyjnych, ale też jako pub i miejsce, gdzie można wyeksponować pamiątki związane z piwem grodziskim.

Wytwarzany w browarze trunek sprzedawany jest pod marką "Piwo z grodziska" a nie znaną wcześniej nazwą "Piwo grodziskie". Członek zarządu browaru Aleksander Chmielewski tłumaczy, że dawna nazwa jest zastrzeżona i obecny producent nie może jej używać. "Myślę, że dla konsumentów najważniejszej jest pochodzenie tego piwa i sposób warzenia" - ocenił.

Do warzenia piwa wykorzystywana jest woda z miejscowego ujęcia oraz drożdże grodziskie. Te ostatnie udało się zachować dzięki miłośnikowi piwa, który przez ponad 20 lat przechowywał je we własnej lodówce. Między innymi z tych składników ma pochodzić oryginalny smak piwa z Grodziska.

"W zwykłym piwie typu pils jest słód jęczmienny, w tym jest w 100 proc. pszeniczny, który dodatkowo jest dymiony dymem z drewna dębowego. Piwo typu pils jest robione na drożdżach dolnej fermentacji, a nasze piwo na drożdżach grodziskich, które są drożdżami górnej fermentacji" - opisał specyfikę grodziskiego trunku Chmielewski.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • xzdfcx 17-06-2015, 15:08:
Świetne legendarne piwo, inne niż "wszystkie".... Cieszę się że będzie okazja znowu je wypić!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 780) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH