Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W Lubuskiem rusza kolejna edycja weekendów otwartych winnic

  • Autor: PAP
  • Data: 28-04-2017, 13:03
W Lubuskiem rusza kolejna edycja weekendów otwartych winnic
fot. Pixabay

Długi weekend to okazja, by poznać winiarskie tradycje Ziemi Lubuskiej. Tym bardziej, że właśnie na przełomie kwietnia i maja rusza kolejna odsłona akcji weekendy otwartych winnic.

Od 29 kwietnia do 3 maja winnice zapraszają turystów do relaksu w otoczeniu krzewów winorośli.

W tym czasie czynne dla zwiedzających będzie również Lubuskie Centrum Winiarstwa w Zaborze, w którym turyści znajdą niezbędne informacje na temat Szlaku Wina i Miodu, a także otrzymają mapę ułatwiającą dotarcie do lubuskich winnic - informuje Urząd Marszałkowski woj. Lubuskiego.

Organizatorzy zapewniają, że oferta dla zwiedzających będzie bogata i każdy znajdzie coś dla siebie. Oprócz delektowania się winem z różnych odmian winorośli, na stołach znajdą się naturalne produkty z winogron.

Podczas wizyty w winnicach można będzie także zakupić sadzonki, a winiarze oprowadzą gości po swoich włościach i opowiedzą wiele ciekawostek z dziedziny uprawy winorośli i produkcji wina.

Weekendy otwartych winnic potrwają od maja do połowy sierpnia, w wybrane weekendy. To inicjatywa mająca promować lokalne winnice i walory turystyczne regionu.

W tym roku w przedsięwzięciu bierze udział dziewięć lubuskich winnic - w większości rodzinnych gospodarstw zajmujących się uprawą winorośli, produkcją lokalnego wina i agroturystyką.

Podczas zbliżającej się majówki można wybrać się do Lubuskiego Centrum Winiarstwa w Zaborze, Winnicy Cantina w Mozowie, Winnicy Pod Lubuskim Słońcem w gminie Lubrza, Folwarku Pszczew, Winnicy Julia w Starym Kisielinie, Winnicy Kinga w Starej Wsi oraz do Winnic Miłosz we wsi Łaz i Ingrid w Zaborze.

Tradycje winiarstwa na Ziemi Lubuskiej sięgają XIII wieku. Niegdyś bardzo popularne i powszechne zajęcie z biegiem czasu zostało zaniedbane i zapomniane. Obecnie winiarstwo w regionie odradza się, a wraz z nim enoturystyka, czyli turystyka winiarska.

Przykładem może być Lubuski Szlak Wina i Miodu - projekt promocyjny, który powstał w 2010 r., obejmujący swoim zasięgiem całe województwo. Jego punktami granicznymi są winiarnie w Wiechlicach koło Szprotawy na południu oraz w Dobiegniewie na północy regionu. Na zachodzie i wschodzie punktami granicznymi są pasieki z okolic Sulęcina, Rzepina oraz Sławy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 944) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH