Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W Podkarpackiej Akademii Wina ruszyło winobranie; to był trudny rok i niskie plony

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 26-09-2017, 10:39
W Podkarpackiej Akademii Wina ruszyło winobranie; to był trudny rok i niskie plony
fot. materiały prasowe

W Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle w miniony weekend wystartowało winobranie. Pierwsze zbiory nastąpiły z niedzielę podczas 14 zjazdu Studium Praktycznego Winiarstwa 2017, a pierwsze akademickie wina z rocznika 2018 zaczęły fermentować. PAW ocenia, że to był bardzo trudny dla winiarzy rok i wyjątkowo niskie plony w winnicach.

Zjazd Studium to jednak nie tylko zbiory i nastawy, ale też nauka, wykłady i degustacje. 14-ty zjazd Studium Praktycznego Winiarstwa rozpoczął wykład Wojciecha Bosaka na temat: „Zastosowanie beczek w produkcji wina”. 

- Niegdyś beczek używano głównie dlatego, że nie tłukły się w transporcie oraz dawały się łatwo przetaczać z miejsca na miejsce, co w czasach bez wind, taśmociągów i wózków widłowych było ogromnie istotne. Dzisiaj ceni się je ze względu na wpływ jaki wywierają na wyrabiane lub przechowywane w nich wino - mówi Wojciech Bosak, członek Rady Fundacji Galicja Vitis, prowadzącej Podkarpacką Akademię Wina w Jaśle.  

- Szczególnie gorąco dyskutowaną dziś kwestią jest użycie nowej beczki barrique, albo jej tańszych namiastek w postaci desek, klocków lub wiórów dębowych, dodawanych do zbiorników z winem. W ten sposób wino nabiera charakterystycznych aromatów wanilii, kokosu, karmelu, czy zrumienionego masła, które pociągają zwłaszcza mniej wyrobionych, masowych konsumentów. Ten styl wina ma jednak wielu przeciwników, którzy twierdzą, że wspomniane beczkowe aromaty pozbawiają je lokalnego charakteru i sprawiają, że staje się ono standaryzowanym produktem, który niemal wszędzie smakuje tak samo - dodaje.

Odbyły się też zajęcia z oceny i degustacji wina.

- Tego rodzaju zajęć nigdy za dużo, dlatego w PAW wykorzystujemy każdą okazję by nauczyć się o winie jak najwięcej. Podczas odpowiednio poprowadzonej degustacji można nauczyć się bardzo dużo, nie tylko jak wino prawidłowo smakować, by wydobyć z niego jak najwięcej informacji, jak je oceniać, rozpoznawać zalety i wady, ale także na jakim etapie winifikacji powstają oraz jaki wpływ na jakość wina ma umiejętne prowadzenie winnicy  – mówi Ewa Wawro, prezes Fundacji Galicja Vitis.

Tym razem szkoleniowa degustacja odbyła się pod hasłem: „Przegląd polskich win”. Na „czynniki pierwsze” rozłożono 15 win, pochodzących z rożnych regionów Polski. Słuchaczom SPW 2017 najbardziej spodobała się półsłodka Jutrzenka z Winnicy Nad Dworskim Potokiem oraz wytrawny Regent z Winnicy Carolus. Zajęcia prowadzili Wojciech Bosak i Ewa Wawro.

Zajęcia w ramach programu Studium to jednak nie wszystko, grupa organizuje dla siebie wieczorne degustacje szkoleniowe u okolicznych winiarzy. Tym razem odwiedzili Winnicę Golesz i zdegustowali serię złożoną z 9 różnorodnych win.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 386) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.