Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W Podkarpackiej Akademii Wina ruszyło winobranie; to był trudny rok i niskie plony

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 26-09-2017, 10:39
W Podkarpackiej Akademii Wina ruszyło winobranie; to był trudny rok i niskie plony
fot. materiały prasowe

W Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle w miniony weekend wystartowało winobranie. Pierwsze zbiory nastąpiły z niedzielę podczas 14 zjazdu Studium Praktycznego Winiarstwa 2017, a pierwsze akademickie wina z rocznika 2018 zaczęły fermentować. PAW ocenia, że to był bardzo trudny dla winiarzy rok i wyjątkowo niskie plony w winnicach.

Zjazd Studium to jednak nie tylko zbiory i nastawy, ale też nauka, wykłady i degustacje. 14-ty zjazd Studium Praktycznego Winiarstwa rozpoczął wykład Wojciecha Bosaka na temat: „Zastosowanie beczek w produkcji wina”. 

- Niegdyś beczek używano głównie dlatego, że nie tłukły się w transporcie oraz dawały się łatwo przetaczać z miejsca na miejsce, co w czasach bez wind, taśmociągów i wózków widłowych było ogromnie istotne. Dzisiaj ceni się je ze względu na wpływ jaki wywierają na wyrabiane lub przechowywane w nich wino - mówi Wojciech Bosak, członek Rady Fundacji Galicja Vitis, prowadzącej Podkarpacką Akademię Wina w Jaśle.  

- Szczególnie gorąco dyskutowaną dziś kwestią jest użycie nowej beczki barrique, albo jej tańszych namiastek w postaci desek, klocków lub wiórów dębowych, dodawanych do zbiorników z winem. W ten sposób wino nabiera charakterystycznych aromatów wanilii, kokosu, karmelu, czy zrumienionego masła, które pociągają zwłaszcza mniej wyrobionych, masowych konsumentów. Ten styl wina ma jednak wielu przeciwników, którzy twierdzą, że wspomniane beczkowe aromaty pozbawiają je lokalnego charakteru i sprawiają, że staje się ono standaryzowanym produktem, który niemal wszędzie smakuje tak samo - dodaje.

Odbyły się też zajęcia z oceny i degustacji wina.

- Tego rodzaju zajęć nigdy za dużo, dlatego w PAW wykorzystujemy każdą okazję by nauczyć się o winie jak najwięcej. Podczas odpowiednio poprowadzonej degustacji można nauczyć się bardzo dużo, nie tylko jak wino prawidłowo smakować, by wydobyć z niego jak najwięcej informacji, jak je oceniać, rozpoznawać zalety i wady, ale także na jakim etapie winifikacji powstają oraz jaki wpływ na jakość wina ma umiejętne prowadzenie winnicy  – mówi Ewa Wawro, prezes Fundacji Galicja Vitis.

Tym razem szkoleniowa degustacja odbyła się pod hasłem: „Przegląd polskich win”. Na „czynniki pierwsze” rozłożono 15 win, pochodzących z rożnych regionów Polski. Słuchaczom SPW 2017 najbardziej spodobała się półsłodka Jutrzenka z Winnicy Nad Dworskim Potokiem oraz wytrawny Regent z Winnicy Carolus. Zajęcia prowadzili Wojciech Bosak i Ewa Wawro.

Zajęcia w ramach programu Studium to jednak nie wszystko, grupa organizuje dla siebie wieczorne degustacje szkoleniowe u okolicznych winiarzy. Tym razem odwiedzili Winnicę Golesz i zdegustowali serię złożoną z 9 różnorodnych win.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 444) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH