Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W Polsce jest coraz więcej mołdawskiego wina

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 17-02-2015, 10:48
W Polsce jest coraz więcej mołdawskiego wina
fot. materiały prasowe

Wzrósł wyraźnie eksport mołdawskiego wina do Polski. Tendencja ta świadczy o większej całościowej konsumpcji wina i wzroście zainteresowania konsumentów różnorodnością gatunków tego alkoholu - wynika z informacji mołdawskiej organizacji Vine and Wine.

Mołdawia nie była popularną destynacją wśród polskich turystów. Swoje zainteresowania kierowali w kierunku Hiszpanii, Francji i Włoch. Tam też następował pierwszy kontakt kulinarny z mnogością gatunków wina. Inaczej było ze znajomością win mołdawskich. 

Wina mołdawskie przez długie lata można było wyszukać na najniższych półkach sklepowych. Obecnie jest to środek półki cenowej, a ich jakość i poziom z powodzeniem dorównuje innym światowym producentom.

- Mołdawia na polskim rynku i w świadomości konsumentów jest obecna już od dłuższego czasu. Co ważne - i w pierwszym, i w drugim przypadku, dotyczy to zaledwie części stanu faktycznego. A warto pamiętać, że jest to kraj o bardzo bogatej historii winiarskiej, którego dzisiejszy kształt jest wynikiem wpływu różnych kultur - mówi Tomasz Kolecki-Majewicz, Mistrz Polski Sommerlierów.

- Dzięki temu w winnicach odnajdziemy zarówno odmiany lokalne, kaukaskie, jak i Europejskie, czyli nazwy które są znane każdemu, kto interesuje się winem choć w minimalnym stopniu. Jednak najbardziej zaskakujące jest to, że w Mołdawii dominują wina białe, z musującymi metody klasycznej włącznie, zaś czerwone - od wytrawnych, po słodkie wzmacniane, to zaledwie około 30 proc. łącznej produkcji - dodaje.

Mołdawskie winnice oraz piwnice są słynne na całym świecie. Największą z nich jest Milestii Mici. Posiada ona ponad 200 km kamienno - wapiennych tuneli, których głębokość waha się od 30 do 85 metrów w głąb ziemi. Drugą, co do wielkości piwnicą winną w Mołdawii jest Cricova. Składa się na nią 120 km tuneli położonych 100 metrów pod ziemią.

W Mołdawii produkowane są różne rodzaje wina. Każdy region specjalizuje się w uprawie innego typu winorośli. Na południu kraju, w rejonie Valul lui Traian, produkowane są wina czerwone, a także wina likierowe. W centralnej części Mołdawii dominują wina białe, ale także czerwone i musujące.

Natomiast w rejonie Balti wytwarzane są wina wytrawne, które służą również do produkcji wódki gatunkowej i brandy.

Wzrastająca produkcja win, inwestycje w procesy technologiczne i poszerzona oferta potrzebują wsparcia promocyjnego i lobbingowego. W tym celu powstało krajowe biuro Winorośli i Wina (National Office for Vine and Wine). Do obowiązków nowopowstałego organu należą m.in.: wprowadzanie zasad państwowej polityki i rzecznictwa oraz promocja narodowej marki - Wine of Moldova. A legend alive.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH