Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nowa Zelandia podwoiła eksport win do Polski

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 14-04-2015, 11:42
W Polsce mamy coraz więcej wina z Nowej Zelandii
fot. materiały prasowe

Nowa Zelandia, kraj o niespełna pięćdziesięcioletniej tradycji winiarskiej, w 2014 roku podwoił swój eksport win do Polski. Wina eksportowane są z takich regionów jak Marlborough, Waipara Valley, Central Otago, czy Hawke Bay.

Restauracyjny boom powoduje rosnące zainteresowanie kategorią nowozelandzkich win „super premium”. Ten winiarsko młody kraj swój rozkwit osiągnął dzięki wyrazistym odmianom Sauvignon Blanc i Pinot Noir.

Według portalu Winicjatywa.pl Nowa Zelandia jest obecnie siódmym, najczęściej wyszukiwanym krajem winiarskim przez polskiego konsumenta (wyprzedzając Niemcy, Chile i Australię).

Nowozelandzcy winiarze z powodzeniem konkurują  z największymi producentami wina na świecie. Sukces przemysłu winiarskiego Nowej Zelandii doprowadził do wzrostu eksportu na światowe rynki.

 W ciągu ostatnich 40 lat ich przemysł winiarski osiągnął ogromny wzrost., a eksport wina pomiędzy 2002, a 2012 rokiem wzrósł o 942.000.000 dolarów.

Obecnie wina z Nowej Zelandii można znaleźć w 80 krajach, co daje im ósmą pozycję na świecie pod względem wielkości eksportu.

W roku 2013 Nowa Zelandia miała 692 winnic. Szacuje się, że produkcja win organicznych w 2020 roku wzrośnie o ponad 20 procent.

 Nowa Zelandia przeżywa bezprecedensowy okres ekspansji kwalifikowanej i zrównoważonej uprawy winorośli. Ponad 94 procent nowozelandzkich winiarzy działa w ramach zatwierdzonych programów zrównoważonego rozwoju, co stanowi około 90 procent całej produkcji wina.

 Nowa Zelandia jako najdalej wysunięty kraj winiarski południowej półkuli łączy ze sobą piękno krajobrazu z idealnym klimatem oraz pasją do innowacyjnej produkcji wina. Różne odmiany  winogron, unikalny klimat oraz zróżnicowana struktura gleby przyczyniają się do tworzenia szerokiego spektrum win.

Pierwszą odmianą, która wywalczyła dla Nowej Zelandii światowe uznanie było Sauvignon Blanc. Nasadzenie krzewów tego szczepu na 18 000 hektarach jest ponad dwukrotnie większe od największego regionu we Francji (Val de Loire).

W konsekwencji powszechnie uznane przez wymagających klientów nowozelandzkie Sauvignon Blanc zaczęło rywalizować z najlepszymi winami na świecie.

 Nowatorską winną kulturę Nowej Zelandii wyróżnia również na tle innych szczep Pinot Noir. Nasadzenia tej odmiany wzrosło o ponad 80 procent od 2003 roku. Jednocześnie rynek wzbogacił się o wina białe produkowane z gron takich jak Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris, Syrah i mieszanki Cabernet/Merlot.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 330) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH