Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Browary Regionalne Jakubiak przenoszą produkcję whisky do Tenczynka

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 10-08-2015, 12:27
W Tenczynku będzie produkowana whisky - galeria zdjęć
Mare Jakubiak, prezes Grupy Browary Regionalne Jakubiak. Fot. BRJ.

W czerwcu Browary Regionalne Jakubiak po 75-letniej przerwie uruchomiła Browar Tenczynek. Proces inwestycyjny jeszcze się nie zakończył. Jak przyznaje Marek Jakubiak, prezes grupy, w Tenczynku ma być produkowana także whisky.

- Zamierzamy tam przenieść produkcję whisky. Musimy otworzyć specjalną leżakownię. Nie stanowi dla nas jednak większego problemu. Jeżeli browar produkuje to znaczy, że najważniejszy etap inwestycyjny został już zamknięty. Później mamy do czynienia z mniejszymi wydatkami, które są pokrywane z obrotu bieżącego. Proces inwestycyjny kończy się tak naprawdę z chwilą sprzedania pierwszej butelki – wyjaśnia w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Marek Jakubiak, prezes Grupy Browary Regionalne Jakubiak.

Obecnie portfolio Tenczynka składa się z dwóch piw - Tenczynek Lager oraz Tenczynek Marcowe. Klienci mogą się jednak spodziewać, że jeszcze w tym roku będą mogli spróbować kolejnych gatunków.

- W dwóch ostatnich kwartałach roku planujemy kolejne premiery, przy czym nie chcemy wprowadzać zbyt dużej ilości piw. Na razie musi się ukształtować kadra, która musi nauczyć się sumienności i stworzyć odpowiedni system pracy. W przypadku kilkunastu piw nie jest to możliwe. Początkowo sądziliśmy, że będą to te dwa piwa, ale ponieważ mamy tam genialne warzelnie, to cztery marki piwa będą w sam raz – przyznaje Jakubiak.

Wyjaśnia również, że piwa z Tenczynka będą dostępne w całej Polsce za pośrednictwem sieci dystrybucyjnej grupy, przy czym głównym rynkiem będą okoliczne Małopolska i Śląsk.

Zdaniem Marka Jakubiaka wszystkie browary pracujące obecnie w Grupie Browary Regionalne Jakubiak są dochodowe, natomiast Tenczynek przez jakiś czas nie będzie.

- Ciągle otwartą kwestią pozostaje jak długo będzie dochodził do punktu „0”. Dotychczas w naszej historii najkrócej do tego punktu dochodziło Bojanowo, czyli największy browar w całej Grupie. Od momentu, gdy uda się osiągnąć punkt „0”, pozostaje już tylko krótka droga do tego, aby browar zaczął na siebie zarabiać. Spowoduje to zwrot poniesionych przez nas kosztów. Sądzę, że będzie to trwało około 4 lata – tłumaczy Marek Jakubiak.

Czytaj więcej: Wywiad z Markiem Jakubiakiem, prezesem Grupy Browary Regionalne Jakubiak.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • o 11-08-2015, 10:18:
Panie Prezesie a może zamiast whisky robić starą Polska Starkę - kto o tym pamięta Polmos Szczecin chyba już pod wodą

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 467) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH