Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

We Wrocławiu powstaje pierwszy rzemieślniczy browar

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 07-05-2014, 18:12

W stolicy Dolnego Śląska powstaje pierwszy rzemieślniczy browar 
z prawdziwego zdarzenia. Piwo według autorskich receptur będzie na miejscu zarówno warzone, jak i sprzedawane. Nad pierwszymi przepisami właśnie pracuje piwowar, a lada dzień rozpocznie się montaż sprzętu. Browar ma już nazwę, która ewidentnie kojarzy się z Wrocławiem.

W przedsięwzięcie zainwestowało małżeństwo miłośników piwa - Grzegorz i Arletta Ziemian - oraz indywidualni inwestorzy z USA. Browar powstaje przy ul. Jana Długosza 2 we Wrocławiu. Znajduje się tu budynek z czerwonej cegły, w którym dawniej działało kino „Wodomierz". Właściciele wyremontowali obiekt, przywrócili estetyczne okiennice i - we współpracy z browarem - zaaranżowali pomieszczenia tak, aby zmieściła się tutaj część produkcyjna i gastronomiczna. Dzięki temu, oprócz warzenia piwa, goście będą mogli je tutaj degustować, a także podpatrywać proces produkcji.

Za sprawą sprzętu i zastosowanej technologii Browar Stu Mostów będzie warzyć do 500 tys. litrów piwa rocznie. Będą to głównie piwa górnej fermentacji, czyli typu ale. Ten sposób warzenia jest stosowany odkąd zaczęła się historia browarnictwa. Kiedyś nie znano metod chłodzenia, dlatego nie stosowano fermentacji dolnej, z której dzisiaj najczęściej korzystają koncerny. Podczas fermentacji dolnej powstają piwa typu lager, natomiast w czasie fermentacji górnej powstaje piwo o bogatszym aromacie i smaku. Dobrymi przykładami będzie tutaj odmiana IPA, stout czy piwo pszeniczne.

- Produkcja rzemieślnicza jest kosztowniejsza od przemysłowej, to zupełnie inny cykl. Koncerny skracają czas produkcji do 14 dni. Z kolei browary rzemieślnicze, w zależności od rodzaju, przygotowują piwo w czasie od jednego nawet do kilkunastu miesięcy - mówi Grzegorz Ziemian. - Widać więc, że to wymagający proces, ale smak jest jedyny w swoim rodzaju. A dla nas liczy się najwyższa jakość, za którą ten smak podąża.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 263) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH