Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Alkohole i używki

Węgry: Winobranie w toku. Rok dobry jakościowo, ale słabszy ilościowo

Na Węgrzech pełną parą idzie winobranie. Choć trudno jeszcze powiedzieć z całą pewnością, jaki to będzie rok, specjaliści spodziewają się rocznika dobrego pod względem jakości, ale słabszego pod względem ilości produkcji.

Węgry: Winobranie w toku. Rok dobry jakościowo, ale słabszy ilościowo
fot. shutterstock

Winobranie rozpoczęło się 12 sierpnia w Ordascehi nad Balatonem od najwcześniej dojrzewającego gatunku winorośli, csabagyoengye. Termin ten był w tym roku o trzy tygodnie późniejszy niż w 2018, gdyż majowe chłody negatywnie wpłynęły na rozwój roślin.

Zdaniem dyrektora departamentu organizacji rynku w węgierskim Ministerstwie Rolnictwa Petera Gala w dłuższej perspektywie jednak na skutek zmian klimatycznych winobranie zaczyna się coraz wcześniej.

Trwa już także winobranie w najsłynniejszych węgierskich regionach winiarskich: tokajskim i egerskim.

"Zaczęliśmy o tydzień-dwa wcześniej niż zwykle, 27 sierpnia" - powiedział PAP starosta podregionu winiarskiego miasta Eger Jozsef Tarsoly, do którego należy określanie najwcześniejszego możliwego terminu rozpoczęcia winobrania.

W regionie egerskim najwcześniej zbierane są owoce odmiany muskotaly. "W ten weekend rusza zweigelt, merlot i pinot noir. Ale u nas najwięcej wina powstaje z kekfrankos i cabernet, ich winobranie rozpocznie się może w przyszłym tygodniu" - powiedział Tarsoly.

Ponad dwa tygodnie trwa już winobranie w regionie tokajskim, które zaczęło się ono w zwykłym terminie. "Trwa zbiór winogron na szampana i wina wytrawne. Nasi producenci zebrali już większość winogron odmiany sargamuskotaly, a teraz zaczęto zbierać gatunki dojrzewające później, furmint i harslevelue" - powiedział PAP prezes Rady Wiosek Winnych Regionu Tokajskiego i dyrektor znanej winiarni Patricius, Peter Molnar.

Gal szacuje, że węgierscy producenci mają już za sobą ok. 25 proc. winobrania. "Chłodne poranki i słoneczne dni, tak jak teraz, są najdoskonalszą pogodą na winobranie, bo kiście można zrywać i umieszczać w piwnicach, gdy są jeszcze zimne, nie trzeba ich chłodzić" - mówi PAP.

Według niego jeśli pogoda będzie nadal optymalna - nie będzie deszczu i nie zrobi się za ciepło - to zasadnicza część winobrania skończy się pod koniec września, na początku października.

Termin ten nie dotyczy najpóźniej zbieranych owoców na najsłynniejsze tokajskie wino, aszu. Jest to słodki trunek produkowany z owoców zajętych szlachetną pleśnią gronowcem szarym (Botrytis cinerea).

"Bardzo ładnie ruszył już na wielu parcelach proces pleśnienia, bo były opady, także w zeszłym tygodniu. W kilku miejscach już zaczęto zbierać grona, ale ja uważam, że lepiej poczekać do drugiej połowy września albo początku października. Wtedy będzie już można zebrać większą ilość owoców zajętych szlachetną pleśnią" - powiedział Molnar.

Już 4-5 listopada w Warszawie największa konferencja dedykowana sektorowi spożywczemu i handlowemu w Polsce: 20 sesji tematycznych, 120 prelegentów, ponad 1000 uczestników. Zarejestruj się teraz!

więcej informacji:

Węgry RSS ALERT    /    wino RSS ALERT    /    winobranie RSS ALERT    /    alkohol RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.204.227.250
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.