Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Alkohole i używki

Whisky coraz bardziej popularna wśród kobiet

Trend na whisky w ciągu ostatnich paru lat staje się w Polsce coraz bardziej popularny, nie tylko wśród mężczyzn, ale także wśród kobiet. Bursztynowym trunkiem coraz częściej interesują się panie, choć rzadko spotyka się kobiety, które są ekspertkami w tej dziedzinie. Jedna z nich, Georgie Bell ze Szkocji swoją pasję przekształciła w pracę i odczarowuje whisky przed Polakami.

Whisky coraz bardziej popularna wśród kobiet
Georgie Bell fot. materiały prasowe

Już podczas studiów na Wydziale Geografii w Edynburgu, gdy pracowała za barem, zaczęła interesować się nie tylko smakiem, ale i produkcją whisky. Ten temat zafascynował ją na tyle, że rozpoczęła studia magisterskie w Instytucie Browarnictwa i Destylacji. Na początku pracowała w elitarnym Scotch Malt Whisky Society, gdzie zaczęła dzielić się swoją pasją z innymi.

W ciągu ostatnich czterech lat została ekspertką whisky. Cyklicznie juroruje w najważniejszych konkursach somelierskich, prowadzi wykłady i degustacje na całym świecie, szerząc najlepsze praktyki w smakowaniu whisky. Jej codzienność skupia się na edukowaniu w zakresie smakowania, podawania, a przede wszystkim piciu whisky. Każdy tydzień spędza w innym miejscu na świecie. Czasem bywa w Australii, innym razem w RPA. Niedawno gościła w Polsce.  Prowadzi warsztaty, na których podkreśla na początku, że „picie to nie przymus, to musi być przyjemność. Doznanie, podczas którego używa się wszystkich zmysłów”.

Uczestnicy uczą się testować bursztynowy trunek. Georgie najpierw prosi by go powąchali. Zastanowili się jakie aromaty w nim dominują. Pomaga im wyczuć w whisky odrobinę lukrecji czy lawendy. Dopiero potem pozwala spróbować. Opowiada o każdej butelce, jak o bohaterze szkockiej legendy. Często żartuje z mitów, które na temat whisky powstały.

- To nie prawda, że 12-letnią whisky należy kosztować przez 12 sekund, by poczuć prawidłowy finisz. Czas nie ma znaczenia, bo powinien być dostosowany indywidualnie do każdego z nas. Mitem jest też, że wykorzystywanie whisky jako składnika koktajli to profanacja. Tak jak szefowie kuchni korzystają z najlepszych składników, tak samo barmani powinni to robić z trunkami. Whisky można wykorzystać do stworzenia wyjątkowych koktajli, których idealnym dopełnieniem jest jej szlachetny smak - mówi.

Ekspert whisky naprowadza, podpowiada jakie znaczenie mają różne połączenia smakowe. Opowiada o tym, jaki wpływ ma destylacja i ciekawy proces produkcji na whisky. Georgie Bell jest Globalną Ambasadorką Single Malt Whisky w Bacardi.

Georgie przekonuje, że ten szlachetny alkohol można pić nie tylko w czystej postaci bądź a lodzie. Whisky jest doskonałym składnikiem przeróżnych koktajli, a także fantastycznie łączy się z jedzeniem. Jednym z najciekawszych przykładów jest połączenie whisky z gorzką czekoladą.

Georgie Bell ma ponad 5-letnie doświadczenie w prowadzeniu profesjonalnych degustacji whisky. Z misją i pasją prowadziła szereg warsztatów jako Ambasador elitarnego Scotch Malt Whisky Society, jak i z ramienia Mortlach. Od maja 2016 roku jest Globalną Ambasadorką Single Malt Whisky w koncernie Bacardi. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

whisky RSS ALERT    /    rynek whisky RSS ALERT    /    Georgie Bell RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.144.100.123
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.