Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wina konwencjonalne mogą zawierać ponad 60 dodatków chemicznych

  • Autor: BW, portalspozywczy.pl/pr
  • Data: 12-12-2013, 16:26
Wina konwencjonalne mogą zawierać ponad 60 dodatków chemicznych
fot. PTWP

Wina konwencjonalne mogą zawierać ponad 60 różnych substancji takich jak substancje zagęszczające, kwasy czy rozpuszczalniki, wzmacniacze smaku, barwniki, nie licząc wszelkiego rodzaju pestycydów, środków grzybo i owadobójczych. Prawo unijne nie nakazuje bowiem producentowi podawania listy związków chemicznych jakie dodaje do wina w trakcie jego produkcji.

Nakłada na niego jedynie obowiązek podawania miejsca butelkowania, informacji o siarczynach oraz procentowej zwartości alkoholu. Dlatego to właśnie producent wina dokonuje wyboru pomiędzy trudną, pracochłonną i ryzykowną drogą jaką jest produkcja wina naturalnego, a zdecydowanie prostszą i bardziej dochodową drogą produkcji tańszej wersji wina konwencjonalnego.

Często pod etykietą taniego wina kryje się po prostu mieszanka chemiczna źle przeprowadzonej fermentacji, przyśpieszonej i ulepszonej dodatkami dobrze rozwijającego się przemysłu chemicznego.

Oczekując na zmiany prawa unijnego i nakazanie producentom win podawania informacji o składzie trunku, somelierzy i eksperci mogliby - wypowiadając się o winie poza poetyckimi opisami aromatów - zdobywać i dzielić się wiedzą o sposobie produkcji i ewentualnych stosowanych dodatkach.

Czytając recenzje wina i napotykając zdania „aromat owoców cytrusowych, gruszek, agrestu i ziół na łące" lub „aromat śliwkowy oraz gorzka czekolada wzbogacają niuanse korzenne" można zastanawiać się skąd tak bogata paleta różnych smaków.

Bez wątpienia wiele z renomowanych i wysokiej jakości win jest w stanie dostarczyć wspaniałych smakowo wonnych wrażeń. W sposób naturalny nasuwa się pytanie, co warunkuje powstawanie konkretnych aromatów oraz zapachów tego szlachetnego trunku.

Często to właśnie różnorakie dodatki chemiczne stoją za poetyckim i barwnym opisem produktu na etykiecie. Nierzadko winimy alkohol za ból głowy czy mdłości po kolacji z butelką wina, a podłoże tych dolegliwości znajduje się w innych substancjach masowo dodawanych do konwencjonalnych win.

Głównymi czynnikami wpływającymi na smak wina jest zaś winorośl z jakiej konkretne wino powstało, klimat w jakim dojrzewała, ale przede wszystkim człowiek. Wino nie jest i nigdy nie było zwykłym sfermentowanym sokiem z winogron, ale owocem wyborów i pracy człowieka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (6)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • artmetic ekonsulting 21-02-2016, 01:00:
E-dodatki do żywności, aplikacja na Androida:
artmetic.pl
  • Piotr Stopczynski 28-12-2013, 20:00:
Chciałbym z Panem porozmawiać o treści tego artykułu. Pozdrawia. Piotr Stopczyński.
  • kapsel od piwa 14-12-2013, 22:37:
Ot i niejaki pan Franco(L) ekspert od alkoholi wylał jad

Zobacz wszystkie komentarze (6)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 701) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH