Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Winiarz z Podkarpacia producentem wina mszalnego

  • Autor: PAP
  • Data: 27-05-2015, 08:34

Wytwarzanie win mszalnych rozpoczął właściciel winnic w Przeworsku na Podkarpaciu Dariusz Rosół. "Jest jak dotąd pierwszym i jedynym winiarzem w Polsce, który produkuje ten rodzaj win"- powiedziała PAP sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia Ewa Wawro.

Zaznaczyła, że wytwórca musiał od władz kościelnych uzyskać status zaprzysiężonego producenta win mszalnych. "Nim został zaprzysiężony przez Kurię Metropolitalną w Przemyślu przeszedł żmudną i długotrwałą procedurę" - zauważyła Wawro.

Warunki, jakie musi spełniać wino mszalne są ścisłe określone w prawie kanonicznym oraz Ogólnym Wprowadzeniu do Mszału Rzymskiego. Wino m.in. powinno być czyste, z winogron, bez dodatku obcych substancji. "Nie ma znaczenia czy wino mszalne jest białe, różowe czy czerwone, jednak ze względów estetycznych, żeby nie brudziły szat liturgicznych, najczęściej używane są białe" - podkreślił właściciel winnicy.

Rosół dodał, że obecnie produkuje trzy wina mszalne; jedno wytrawne oraz dwa półwytrawne.

"Dla mnie jest to ogromny sukces. Radość większa, niż z jakiegokolwiek medalu, który udałoby mi się zdobyć. Dzięki uzyskanemu statusowi przekazuję sygnał, że można produkować wino bez dodatków, środków chemicznych i ulepszaczy" - podkreślił Rosół.

O przyznaniu statusu zaprzysiężonego producenta wina mszalnego decyduje biskup diecezji, na terenie której znajduje się winnica. "Biskup przyjmując przysięgę musi mieć moralną pewność, że producent będzie ściśle przestrzegał przepisów dotyczących wytwarzania wina mszalnego" - powiedział rzecznik przemyskiej Kurii Metropolitalnej ks. Bartosz Rajnowski.

Na Podkarpaciu jest ponad 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch-trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów. W regionie uprawia się winorośl głównie w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa i Rzeszowa.

Przeważają odmiany odporniejsze, sprawdzone w lokalnym klimacie, m.in.: seyval blanc, hibernal, bianca, jutrzenka, johanniter na białe wina i rondo, regent, marechal foch i leon millot na czerwone.

Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku; świadczą o tym np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich. Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski.

Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego stulecia. Pierwsza winnica powstała w Jaśle.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Polak-Węgier 28-05-2015, 14:13:
Węgierskie wina mszalne z regionu Tolna były już znane w Polsce tysiąc lat temu.

Sprowadzeni do Świętego Krzyża i Tyńca przez Bolesława Chrobrego w XI wieku benedyktyni z Szegszárd (Szekszárd - dzisiejsza stolica województwa Tolna) tworzyli Polską tradycję uprawy winorośli.

Czerwone wino z Szegszárd i Tolna już w 1310 roku figurowało na listach towarów przewożonych z Węgier do Polski i tak przypadło do gustu ostatnim Piastom, że pełnili oni też najwyższe godności opackie w klasztorach węgierskich: książę-biskup Jan Opolski (Jan Kropidło) w 1401 roku otrzymał w posiadanie od króla węgierskiego Zygmunta Luksemburskiego opactwo benedyktyńskie w Szegszárd. Polski duchowny Jan Kropidło był przez 20 lat opatem-gubernatorem klasztoru benedyktyńskiego w Szekszárd, gdzie głównym zapleczem dla win wytwarzanych przez zakonników były winnice pagórkowatego regionu Tolna.

Całe województwo Tolna kojarzone było przez dawnych kronikarzy z wielką wioską, gdzie w cieniu tysięcy piwnic winiarskich można było spotkać też domy mieszkalne.

Położone na Wysoczyznach Zadunajskich winnice regionu Tolna o powierzchni 3.150 ha jeszcze niedawno tworzyły największy i najstarszy ośrodek winiarski Węgier Szekszárd-Tolna. W 1997 roku otrzymały one własny statut samodzielności i obecnie traktowane są jako odrębny teren uprawy winorośli i produkcji win. Wybór win jest tu nadzwyczaj bogaty.

Najważniejszą uprawą winogron białych jest szczep Olasz rizling (Włoski Riesling), a następnie Chardonnay oraz Rajnai rizling (Reński Riesling). Z odmian czerwonych najważniejsze znaczenie ma Kékfrankos (Błękitny Frankończyk), następnie Merlot, Zweigelt , Kadarka (Bednarzówna), Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon.

Warto poznać te nieznane dotąd okolice oraz rodzące się tam najlepsze wina świata poprzez napisanie listu do Fabropince.

Dla wszystkich zainteresowanych opracowano 95 stronicowy prospekt w języku polskim zawierający dalsze, niepublikowane jeszcze w Polsce informacje o regionie winiarskim Tolna i jego najsłynniejszych winach.

Wszyscy planujący atrakcyjne wakacje na Węgrzech lub Chorwacji powinni odwiedzić region Tolna.

Znane już w Polsce od tysiąca lat jako wina mszalne a dzisiaj węgrzyny z regionu Szekszárd-Tolna już od kilku lat, po raz kolejny zdobywają zaszczytne wyróżnienia. Tym razem Dúzsi Tamás Görögszó 2011 zostało uznane przez 2015 Vinalies Internationales w Paryżu za numer 1 na świecie wśród czerwonych wytrawnych win.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH