Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Alkohole i używki

Winiarze skorzystali z mroźnej pogody. Robią lodowe wino

Słuchacze Podkarpackiej Akademii Wina (PAW) w Jaśle korzystając z mroźnej pogody w ostatni weekend zebrali grona i rozpoczęli wytwarzanie wina lodowego.

Winiarze skorzystali z mroźnej pogody. Robią lodowe wino

"W polskich warunkach produkcja wysokiej jakości wina lodowego może udać się tylko w wyjątkowych rocznikach, a taki był dla winiarzy 2018" - powiedziała w poniedziałek PAP dyrektor PAW Ewa Wawro.

Zaznaczyła, że "dobrze dojrzałe, zdrowe winogrona należy przetrzymać na krzewach, aż do mrozu poniżej siedmiu stopni". Owoce muszą zamarznąć całkowicie i w takiej postaci zbiera się je i tłoczy. Zbiór winogron odbywa się bardzo wcześnie rano; czasami w nocy, przy sztucznym świetle.

"Winogrona także w trakcie przerobu nie mogą rozmarznąć. Dlatego temperatura powietrza w ciągu dnia też musi być ujemna" - dodała Wawro.

Po wytłoczeniu uzyskuje się skoncentrowany moszcz o zawartości cukru 40-50 kg w 100 litrach.

"Zdając sobie sprawę, że kolejny raz taka okazja może się nie przytrafić szybko zdecydowaliśmy się na pozostawienie na krzewach owoców odmiany Vidal Blanc, która doskonale nadaje się na wino lodowe. Uprawiana jest ona na dużą skalę w Kanadzie. Służy tam do wyrobu słynnych z wysokiej jakości win lodowych" - wyjaśnił wykładowca PAW Roman Myśliwiec.

Słuchacze, którzy zgłosili się do robienia wina lodowego od kilku tygodni czekali na zimowe winobranie. Korzystając ze sprzyjającej pogody rozpoczęli je w ostatnią sobotę o szóstej rano.

"Winobranie poszło sprawnie. Zdecydowanie trudniej było podczas tłoczenia. Do prasy wrzuca się zamrożone grona, z których wyciska się skoncentrowany, bardzo słodki, gęsty jak miód sok. Natomiast zamrożona woda w postaci kryształków lodu zostaje w wytłokach" - mówił Myśliwiec.

W trakcie tradycyjnego przerobu ze 100 kg owoców uzyskuje się ok. 70 litrów moszczu, który przerabia się na wino. Z kolei w przypadku wina lodowego ze 100 kg owoców uzyskuje się ledwie kilkanaście litrów zagęszczonego soku. Po przeprowadzeniu fermentacji uzyskuje się bardzo słodki, skoncentrowany, ceniony przez znawców trunek.

Wina lodowe należą do kategorii win specjalnych. Ze względu na skomplikowaną i pracochłonną technologię produkcji są drogie. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

wino RSS ALERT    /    lodowe wino RSS ALERT    /    alkohol RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.172.201.102
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.