Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wino skrojone na miarę potrzeb i smaku

  • www.portalspozywczy.pl
  • Autor: portalspozywczy.pl/pr
  • Data: 27-10-2015, 14:26

Zapewne wielu z nas przeżywa dylemat stojąc w sklepie przed półką z winami, ponieważ po wyglądzie etykiety nie poznamy, czy zawartość butelki będzie nam smakować. Dysponujemy oczywiście podstawowymi informacjami – widzimy, czy wino jest słodkie czy wytrawne, czerwone czy białe, w jakim kraju i regionie powstało. Ale czy będzie smaczne?

Jeszcze trudniej mają osoby, które dopiero co zaczynają swoją przygodę z winem i właściwie nie wiedzą, czy wolą czerwone wytrawne, czy bardziej białe słodkie. Czym się kierować?

Cena a jakość

Wino wcale nie musi być drogie, ale trzeba pamiętać jednak, że za wyjątkowo niską ceną może się kryć niezbyt satysfakcjonująca jakość.

– Tańsze wina oznaczają przede wszystkim mniej skomplikowany proces produkcji. Nie bez kozery niektóre trunki tworzy się według ściśle określonej procedury. Doskonałym przykładem są icewine’y, w przypadku których winogrona zbiera się zimą, zamrożone. Uzyskujemy z nich mniej wina, tym samym jest oczywiste, że będzie ono droższe. Dobrego icewine’a nie dostaniemy poniżej pewnej kwoty – mówi Vano Makhniashvili, ekspert gruzińskiej marki win Marani.

Ta prawidłowość dotyczy wielu stylów i smaków win – na cenę mają wpływ takie czynniki jak koszt pracy, sprzętu, ziemi, długość dojrzewania w beczkach, wydajność danego szczepu winogron itp.

Smaczne wino dostaniemy jednak już w cenie 20-30 złotych, chociaż trzeba pamiętać też, że zasada „im droższe, tym smaczniejsze” nie zawsze się sprawdzi.

Klient nasz pan

Część osób boi się prosić o pomoc sprzedawcę, sądząc, że będzie ich namawiał na produkt, który źle się mu sprzedaje lub że nie zna się na winach i poleci im cokolwiek.

– Być może istnieje takie ryzyko w przypadku sklepów wielobranżowych, w których asortyment nie ogranicza się tylko do wina. Jednak w punktach specjalizujących się w sprzedaży wina pracują eksperci. Zależy im, aby klient był zadowolony i wrócił do nich po kolejne butelki. Możemy więc liczyć na szczegółową poradę i pomoc w wyborze wina, które będzie nas najbardziej satysfakcjonować – mówi ekspert Marani.

Zanim wybierzemy konkretną butelkę, trzeba zastanowić się czego po winie oczekujemy, bo może zdarzyć się sytuacja, że zachwalany przez inne osoby trunek nie będzie w naszym guście. Łatwo można określić, czy mamy ochotę na coś słodkiego, wytrawnego, czy może na coś zrównoważonego. Pamiętajmy jednak, że cukier wydobywa smak, dlatego słodkie wina mogą sprawiać wrażenie intensywniejszych niż są w rzeczywistości. Co z pozostałymi parametrami? 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 475) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH