Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wino świętomarcińskie z winnicy na Srebrnej Górze

  • Autor: PAP
  • Data: 07-11-2013, 15:34

Polskie młode wino tzw. wino świętomarcińskie pochodzące z winnicy Srebrna Góra w Krakowie serwowane będzie w restauracjach biorących udział w ogólnopolskiej akcji "Gęsina na Świętego Marcina" organizowanej przez organizację Slow Food Polska.

Jak podkreślają organizatorzy, trunek z krakowskiej winnicy jest pierwszym od wielu dziesięcioleci polskim winem świętomarcińskim.

"To specjalnie dedykowane tegoroczne wino, którym tradycyjnie raczono się w tej części Europy od 11 listopada do Świąt Bożego Narodzenia" - wyjaśniła PAP w czwartek Małgorzata Swaryczewska ze Slow Food Polska.

Winem tym świętowany był koniec zbiorów oraz dzień św. Marcina (11 listopada) patrona winiarzy. Zwyczaj picia wina świętomarcińskiego był szczególnie silny przez wiele stuleci w Europie środkowej i dawnych krajach habsburskich, gdzie przepisy prawne zezwalały właśnie w tym dniu rozpocząć sprzedaż młodego wina.

Dzisiaj również podaje się tam młode, tegoroczne wina, tradycyjnie do świętomarcińskiej kolacji z pieczoną gęsią. Te lokalne, ludowe zwyczaje kontynuują obecnie producenci wina w Austrii, Czechach, Słowacji i na Węgrzech a teraz także i w Polsce, którzy butelkują specjalne partie młodego świętomarcińskiego wina.

Wino świętomarcińskie to także swoista odpowiedź tych regionów na francuskie wina beaujolais nouveau i włoskie novello.

Krakowska winnica Srebrna Góra, która jest drugą co do wielkości winnicą w Polsce i obejmuje powierzchnie 12 hektarów, przygotowała w tym roku wina świętomarcińskie: białe i czerwone, które zostały oznaczone specjalną etykietą.

Zaplanowano produkcję 3 tysięcy butelek tego młodego wina. W sumie winnica położona na zboczach srebrnej Góry, u stóp klasztoru oo. Kamedułów na Bielanach wytworzy w tym roku ponad 35 tyś. butelek wina.

Krakowska winnica nawiązuje do sięgającej początku X wieku historii krakowskich upraw winorośli oraz klasztornych tradycji wytwarzania wina. Najważniejszymi z uprawianych szczepów są białe: Riesling, Chardonnay, Pinot Gris, Gewrztraminer, SeyvalBlanc, Solaris, Hibernal oraz czerwone: Pinot Noir, Regent, Rondo, Cabernet Cortis, Zweiget i Acolon.

Wina powstają w zabytkowych pomieszczeniach gospodarczych kamedulskiego klasztoru i wytwarzane są w tankach ze stali nierdzewnej, niektóre dojrzewają potem w kontakcie z drewnem akacjowym lub dębowym. Nad całością produkcji czuwa czołowy polski enolog (specjalistka od win) - Agnieszka Rousseau.

W roczniku 2012 winnica wypuściła na rynek prawie 16 tysięcy butelek wina.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • tokaj 12-11-2013, 18:36:
pewnie znowu tylko "napompowany" PR, a wino przeciętniak

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 220) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH