Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

WKG 2017: Z powodu szarej strefy znika ok. 6000 miejsc pracy w branży spirytusowej

  • Autor: Jakub Szymanek / portalspozywczy.pl
  • Data: 06-10-2017, 12:54
WKG 2017: Z powodu szarej strefy znika ok. 6000 miejsc pracy w branży spirytusowej
Sławomir Mikos, dyrektor zakładu produkcyjnego CEDC International, fot. PTWP

– Wszystkie firmy, działające legalnie, przynoszą zysk gospodarce 12,5 mld złotych rocznie z podatków. Jest to ponad 90000 miejsc pracy. Natomiast szara strefa powoduje, że ok. 6000 miejsc pracy znika z jej powodu – powiedział Sławomir Mikos, dyrektor zakładu produkcyjnego CEDC International w Białymstoku, podczas debaty „Przyszłość branży rolno-spożywczej w Polsce Wschodniej” w ramach Wschodniego Kongresu Gospodarczego 2017.

W trakcie dyskusji Sławomir Mikos wymienił główne bariery dla rozwoju biznesu w branży spirytusowej w regionie.

– Bariery w branży spirytusowej można rozłożyć na kilka różnych czynników. Jedną z barier są dysproporcje, w jaki sposób są traktowani poszczególni producenci w Polsce. Mamy przestarzałą ustawę o wychowaniu w trzeźwości, która pochodzi z 1982 roku, kiedy to w Polsce piło się głównie czystą wódkę. Od tamtej pory mnóstwo pozmieniało się. Od dawna nie jesteśmy krajem wódczanym, wśród państw Unii Europejskiej spadliśmy z pierwszego miejsca i zajmujemy dalsze pozycje. Obecnie pijemy zdecydowanie więcej piwa i stajemy się krajem piwnym. Rocznie spożywa się w przeliczeniu na obywatela ok. 99 litrów piwa, 5 litrów wódki i 7 litrów wina. Natomiast patrząc na podatki, blisko 60 procent podatków jest w cenie wódki, w piwie stanowią one zaledwie 16 procent, a w winie  7 – 8 procent. I to są te dysproporcje – tłumaczył dyrektor zakładu produkcyjnego CEDC International w Białymstoku.

– W branży każdy ma swoje miejsce, zarówno duzi gracze jak i mniejsi, którzy chcą rozwijać swoje koncepty. Natomiast tak jak Szkoci są dumni z whisky, Francja z wina, my powinniśmy być dumni z polskiej wódki. Dlatego te proporcje trzeba minimalizować, ponieważ w każdym alkoholu jest ten sam metanol, który identycznie działa na ludzki organizm – ocenił Sławomir Mikos.

Dyrektor zakładu produkcyjnego CEDC International zwrócił uwagę także na problem szarej strefy, z którą boryka się branża spirytusowa.

– Innym zagrożeniem jest szara strefa, na której strasznie traci państwo. Łącznie wszystkie firmy, działające legalnie, przynoszą zysk gospodarce 12,5 mld złotych rocznie z podatków. Jest to ponad 90000 miejsc pracy. Natomiast szara strefa powoduje, że ok. 6000 miejsc pracy znika z jej powodu. Z uznaniem śledzimy ostatnie poczynania rządu, który zaczął się przyglądać temu problemowi i ją zwalczać – zakończył Sławomir Mikos. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ieo 07-10-2017, 12:26:
obnizyc akcyze i nie kupuje alkoholu na urainie jak polowa mojego miasteczka skali kraju sa to setki tysiecy osob

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 444) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH