REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wyprodukować rzemieślniczo dobry alkohol to tylko połowa sukcesu

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 18-03-2016, 15:05
Wyprodukować rzemieślniczo dobry alkohol to tylko połowa sukcesu
Leszek Wiwała, prezes zarządu ZP PPS, fot. Lucjusz Cykarski

- Wzrost zainteresowania alkoholami luksusowymi wynika z poprawy sytuacji materialnej części społeczeństwa, a także z większej wiedzy i otwartości na droższe trunki. Zainteresowaniu produktami luksusowymi sprzyjają też podróże - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Leszek Wiwała, prezes zarządu Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy.

REKLAMA

Zainteresowanie Polaków alkoholami luksusowymi systematycznie rośnie. Co ważne, alkohole premium są kupowane już nie tylko na prezent czy specjalne okazje, ale zaczynają być przedmiotem inwestycji. Czy postawienie na alkohole luksusowe może być szansą na poprawę trudnej sytuacji na rodzimym rynku?

W rozmowie z Portalem Spożywczym Leszek Wiwała przywołuje przykład Niemiec, gdzie istnieje 20 tysięcy małych firm produkujących napoje spirytusowe. Większość z nich stanowią gorzelnie, które wytwarzają destylat zbożowy dla niemieckiego monopolu, a jednocześnie na niewielką skalę produkują korn, tradycyjną okowitę zbożową.

- Przykład Niemiec pokazuje, że niszowa, czy wręcz „ręczna” produkcja luksusowych alkoholi może mieć sens i można na tym zarobić. Tymczasem w Polsce działają legalnie jedynie 24 małe firmy produkujące napoje spirytusowe. Trudna sytuacja naszej branży spirytusowej wynika nie tylko z nadmiernego fiskalizmu, ale też z dużej ilości biurokracji i nadmiernie skomplikowanych przepisów - dodaje prezes ZP PPS.

Jego zdaniem dziś wyprodukować napój rzemieślniczy, to tylko połowa sukcesu. Druga część to przekonać konsumentów do swojego wyrobu i odpowiednio dobrze go sprzedać. A to już duży problem dla małych firm rodzinnych, które muszą sobie radzić nie tylko z zawiłymi przepisami, ale także coraz wyższymi wymogami nowoczesnego handlu, który oczekuje od nich warunków podobnych do tych, które mogą zaoferować duże firmy.

- Dobry pomysł na produkcję alkoholi rzemieślniczych to dziś trochę za mało, by osiągnąć sukces, zwłaszcza że nielegalna konkurencja produkująca na odkażance imitację nalewek czy bimbru działa w najlepsze. Mimo tych trudności pojawiają się coraz więcej chętnych, którzy inwestują w produkty luksusowe - podsumowuje Wiwała.

 

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Nisky2 18-07-2016, 14:37:
Witam dobry alkohol kojarzy mi się pozytywnie z marką Dekanter

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 158) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH