REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wysoka temperatura może obniżyć jakość piwa

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 08-08-2013, 12:00
Wysoka temperatura może obniżyć jakość piwa

Wysoka temperatura otoczenia może obniżyć walory smakowe piwa, zarówno podczas transportu i magazynowania, jak i serwowania. Kompania Piwowarska radzi, jak uchronić piwo przed przegrzaniem.

REKLAMA

Promienie słoneczne i wysoka temperatura potrafią zniweczyć cały wysiłek, jaki piwowarzy włożyli w przygotowanie doskonałego chmielowego trunku. Nie pozostaje też bez wpływu na odczucia sensoryczne konsumenta. Temperatury dochodzące do 37°C - tak jak w ciągu ostatnich tygodni - nie są czynnikiem korzystnym dla transportu i magazynowania piwa. Zgodnie ze standardami dystrybucji KP optymalne warunki przechowywania i przewożenia piwa to przedział temperatur 2-16°C i wilgotność maksymalnie 75 proc., zaś granice tolerancji to 0°C i 25°C, przy wilgotności nieprzekraczającej 85 proc. Długotrwałe narażanie piwa na działanie upału oraz szoki termiczne może fatalnie wpłynąć na jego jakość.

Hale magazynowe lidera branży piwowarskiej są zabezpieczone przed bezpośrednim dostępem światła słonecznego, mają możliwość wentylacji i regulacji temperatury. Jeśli temperatura i wilgotność przekraczają maksymalne wartości (odpowiednio 25°C i 85%), pracownicy KP wychładzają hale przez zwiększoną wentylację lub zamknięcie bram wjazdowych. W razie potrzeby podejmują inne działania zaradcze, określone dla danego magazynu. Zwiększają również częstotliwość monitorowania wspomnianych parametrów do minimum 4 razy na dobę (co 6 godzin), z uwzględnieniem dni wolnych od pracy.

Równie ważny jest moment załadunku i rozładunku. Kompania Piwowarska dąży do tego, aby nie odbywało się to w silnym słońcu i trwało jak najkrócej przy wysokiej temperaturze. Tam, gdzie to możliwe, pracownicy KP ładują i rozładowują piwo wewnątrz magazynu - w niższej temperaturze i z dala od bezpośrednich źródeł światła.

- Codziennie o godzinie 11.00 śledzimy prognozy temperatury na kolejną dobę na trasach przejazdu transportów piwa, a co 6 godzin mierzymy temperatury powietrza. Aby utrzymać zalecane warunki transportu w przypadku skrajnie wysokich temperatur, maksymalnie skracamy czas dowozu. Dostawy na dłuższych trasach są realizowane głównie nocą lub z pominięciem godzin 13.00-15.00. Jeśli na trasie przejazdu dłuższej niż 3 godziny temperatura wzrasta powyżej 30°C, staramy się się uzgodnić z odbiorcą inny termin dostawy lub zastosować inne sposoby zabezpieczenia piwa, jak pojazd typu izoterma/chłodnia lub dodatkowe materiały izotermiczne - tłumaczy Jakub Brauer, kierownik ds. zarządzania projektami w Kompanii Piwowarskiej.

Standardy Kompanii Piwowarskiej precyzyjnie określają, w jakiej temperaturze powinny być podawane piwa z portfolio firmy. Każdy gatunek piwa ma indywidualną, rekomendowaną temperaturę serwowania, a im większa zawartość ekstraktu i moc piwa, tym bliższa temperaturze otoczenia powinna być jego temperatura. Degustacja odpowiednio schłodzonego chmielowego napoju pozwala wydobyć w pełni jego smak, dlatego warto poznać optymalną temperaturę dla ulubionego piwa i jej przestrzegać. Np. markę Lech Premium należy schłodzić do temperatury 2-4 stopnie Celsjusza, a Tyskie Gronie i Żubr do 4-6 stopni Celsjusza. Zachowanie tych reguł pozwala cieszyć się optymalnym bukietem sensorycznym, typowym dla danej marki.

Co ważne, także zbyt niska temperatura nie wpływa dobrze na walory smakowe piwa. Dlatego - choć latem jest to kuszące i przede wszystkim ekspresowe rozwiązanie - nie należy wkładać piwa do zamrażalnika, bowiem wywołuje to bardzo niekorzystny szok termiczny. Niewskazane jest również wrzucanie do szklanki kostek lodu, ponieważ to z kolei powoduje gwałtowne wydzielanie się dwutlenku węgla, rozcieńczenie piwa i utratę specyficznego smaku.

Podczas upałów warto uważnie przyglądać się temu, jak serwuje się piwo z nalewaka w lokalach gastronomicznych. Aby złoty trunek spełniał standardy najwyższej jakości, keg nie powinien być otwarty dłużej niż 3 dni. Po upływie trzeciej doby od otwarcia kega piwo należy wylać. Niezależnie od tego cała instalacja powinna być stale płukana i utrzymywana w czystości. Bardzo ważne jest, by podczas nalewania nie zanurzać w piwie wylewki kurka, gdyż może to doprowadzić do zakażenia piwa.

Wyjątkiem jest serwowanie Pilsnera Urquella na 4 czeskie sposoby: Mliko, Cochtan, Snyt lub Hladinka. Sztuka nalewania PU wymaga wtedy zanurzenia specjalnego kranu w piwie, sposób konserwacji takiego sprzętu różni się jednak od tradycyjnych nalewaków. Jeśli zatem konsument zauważy, że barman zanurza wylewkę w piwie, serwując markę inną niż Pilsner Urquell, powinien zwrócić mu uwagę - w ten sposób przyczyni się do rozwoju kultury piwnej w Polsce i podniesienia standardów obsługi w lokalu.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Olek 08-08-2013, 21:49:
Ciekawe jak to się ma do przewozu waszego piwka na otwartych pakach samochodów z hurtowni, jak im się tam ponownie gotują ;)
  • jatzek 08-08-2013, 20:45:
bukiet sensoryczny w żubrze tyskim i lechu hahahahahahaahahaha

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 929) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH