Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zbliża się czwarta, wyjątkowa edycja Lubelskiego Święta Młodego Cydru

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 08-09-2017, 13:43
Zbliża się czwarta, wyjątkowa edycja Lubelskiego Święta Młodego Cydru
Robert Ogór, prezes Grupy Ambra fot. materiały prasowe

16 września na Starym Mieście w Lublinie odbędzie się czwarta edycja Lubelskiego Święta Młodego Cydru - wyjątkowa, bo z okazji 700-lecia miasta.

- Lubelskie Święto Młodego Cydru co roku ściąga do miasta regionalne marki, pokazując,
że to w nich może tkwić siła regionu i potencjał na przyszłość. To idealny przykład na współpracę lokalnej społeczności z lubelskimi firmami i organizacjami pozarządowymi. Dzięki takim wydarzeniom Lubelszczyzna coraz silniej kojarzy się z pozytywną energią, aktywnością i czerpaniem radości z życia. Tak postrzegają ją nie tylko mieszkańcy, lecz również turyści, których z każdym rokiem przyjeżdża tu coraz więcej, zwabionych unikalnością naszego regionu - mówi Sławomir Sosnowski, Marszałek Województwa Lubelskiego.

- Jubileusz 700-lecia Lublina to niezwykły moment dla całej naszej społeczności. Staramy się nie tylko lepiej poznać naszą historię, lecz również zaplanować przyszłość i czerpać z bogactwa naszego regionu. Chcemy, aby Lublin i Lubelszczyzna z jej lokalnymi wyrobami stały się dla Polski tym, czym jest Toskania dla Włoch. Kluczowym motywem tej strategii jest Lublin jako miejsce spotkań, otwarty i gościnny, przyciągający niezwykłą atmosferą oraz nowoczesną ofertą, która nawiązuje do pięknej historii i tradycji 700-letniego miasta - mówi Krzysztof Komorski, zastępca prezydenta ds. kultury, sportu i relacji zewnętrznych.

- Produkt regionalny tworzy bogactwo regionu tylko wtedy, gdy staje się unikalnym specjałem. Przyjmując imię Cydr Lubelski związaliśmy się z Lublinem, zobowiązując się do stworzenia najlepszego z możliwych cydrów - podkreśla zaś Robert Ogór, prezes grupy Ambra, producenta Cydru Lubelskiego.

- Bo dobry produkt regionalny łączy w sobie miejsce pochodzenia ze sposobem produkcji. Miejsce to Lubelszczyzna i jej owocowe bogactwo. Sposób to receptura, która potrafi sprostać wyzwaniu wydobycia z jabłek tego, co najlepsze. W największym światowym konkursie cydrów British Cider Championships w Anglii nasze specjały: Cydr Lubelski Lodowy, Cydr Lubelski Niefiltrowany i Cydr Lubelski Antonówka Niefiltrowany uzyskały najwyższe wyróżnienia – dodaje.

Tradycyjnie już Lubelskie Święto Młodego Cydru zainauguruje rozbicie beczki młodziaka. Jubileusz zobowiązuje. Z okazji 700-lecia Lublina będzie to aż 700-litrowa beczka. Czeka nas największy cydrowy toast w historii Lublina. - Beczkę rozbijemy w sobotę 16 września w samo południe na Rynku Starego Miasta, by podobnie jak na Beaujolais Nouveau wspólnie spróbować, jak smakuje pierwszy cydr z tegorocznych zbiorów jabłek – mówi Robert Ogór.

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

AMBAmbra SA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 477) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH