REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

ZP PPS: Odbieranie koncesji na sprzedaż alkoholu nie rozwiąże żadnego problemu

  • Autor: Adam Tubilewicz, portalspozywczy.pl
  • Data: 26-02-2016, 15:58
ZP PPS: Odbieranie koncesji na sprzedaż alkoholu nie rozwiąże żadnego problemu
Kraków to jedno z miast, w którym często powraca postulat ograniczenia ilości koncesji na sprzedaż alkoholu. fot. shutterstock

Problemów związanych z niewłaściwym zachowaniem ludzi pod wpływem alkoholu nie rozwiąże ograniczenie ilości wydawanych koncesji. Potrzebne są skoordynowane działania miejskich instytucji - przekonuje Aneta Jóźwicka, przewodnicząca komitetu ds. społecznej odpowiedzialności ZP PPS oraz Corporate Relations Director Diageo Polska.

REKLAMA

Podczas konferencji Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy, Aneta Jóźwicka odniosła się do regularnie powracającego w debacie publicznej pomysłu na ograniczenie negatywnych skutków spożycia alkoholu poprzez zmniejszenie ilości lokali posiadających koncesję na jego sprzedaż. 

Przedstawicielka Diageo Polska powołała się na przykład Krakowa. W pobliżu Rynku Głównego od wielu lat występuje problem w postaci różnego rodzaju ekscesów wywoływanych przez ludzi, którzy znajdują się pod wpływem alkoholu. Jednym z pomysłów na ograniczenie skali tego zjawiska jest zmniejszenie ilości punktów sprzedaży napojów wysokoprocentowych.

- Podczas konsultacji społecznych zaprosiliśmy do Krakowa specjalistów z Wielkiej Brytanii, którzy podzielili się swoimi doświadczeniami w rozwiązywaniu tego typu problemów. Z ich praktyki wynika, że najlepiej działają programy wielostronne, a więc polegające nie tylko na ograniczaniu liczby koncesji. W przeciwnym razie ludzie nadal będą sięgać po alkohol, ale nielegalny - dodaje.

Jak przekonywała Jóźwik, aby skutecznie walczyć z omawianym zjawiskiem potrzebne jest stworzenie szerokiej koalicji. - Chodzi tu w szczególności o zaproszenie do współpracy sklepów, właścicieli barów, policji, czy jednostek współpracujących z młodzieżą. Należy stworzyć program zakładający m.in. monitoring przed sklepami, działania straży miejskiej, która wie gdzie wysyłać patrole, odpowiednio funkcjonującą komunikację miejską: więcej autobusów nocnych, a także wywieszane w sklepach materiały edukacyjne. Ważne jest też, aby barmani byli przeszkoleni w zakresie obsługi tzw. trudnych klientów i wiedzieli jak się zachować gdy konsument jest w stanie, w którym nie powinno się mu już podawać alkoholu - mówi.

Przewodnicząca komitetu ds. społecznej odpowiedzialności ZP PPS zwraca uwagę, że tego typu wieloaspektowe programy wymagają czasu. - To nie są inicjatywy, które można wprowadzić w życie w tydzień. Warto też wziąć pod uwagę, że Kraków jest miastem, które żyje z turystyki i tzw. życia nocnego. Odebranie części licencji na sprzedaż alkoholu znacznie ograniczyłoby przychody handlu i przedsiębiorców - dodaje.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 075) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 708 738)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH