Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

ZP PPS: Odbieranie koncesji na sprzedaż alkoholu nie rozwiąże żadnego problemu

  • Autor: Adam Tubilewicz, portalspozywczy.pl
  • Data: 26-02-2016, 15:58
ZP PPS: Odbieranie koncesji na sprzedaż alkoholu nie rozwiąże żadnego problemu
Kraków to jedno z miast, w którym często powraca postulat ograniczenia ilości koncesji na sprzedaż alkoholu. fot. shutterstock

Problemów związanych z niewłaściwym zachowaniem ludzi pod wpływem alkoholu nie rozwiąże ograniczenie ilości wydawanych koncesji. Potrzebne są skoordynowane działania miejskich instytucji - przekonuje Aneta Jóźwicka, przewodnicząca komitetu ds. społecznej odpowiedzialności ZP PPS oraz Corporate Relations Director Diageo Polska.

Podczas konferencji Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy, Aneta Jóźwicka odniosła się do regularnie powracającego w debacie publicznej pomysłu na ograniczenie negatywnych skutków spożycia alkoholu poprzez zmniejszenie ilości lokali posiadających koncesję na jego sprzedaż. 

Przedstawicielka Diageo Polska powołała się na przykład Krakowa. W pobliżu Rynku Głównego od wielu lat występuje problem w postaci różnego rodzaju ekscesów wywoływanych przez ludzi, którzy znajdują się pod wpływem alkoholu. Jednym z pomysłów na ograniczenie skali tego zjawiska jest zmniejszenie ilości punktów sprzedaży napojów wysokoprocentowych.

- Podczas konsultacji społecznych zaprosiliśmy do Krakowa specjalistów z Wielkiej Brytanii, którzy podzielili się swoimi doświadczeniami w rozwiązywaniu tego typu problemów. Z ich praktyki wynika, że najlepiej działają programy wielostronne, a więc polegające nie tylko na ograniczaniu liczby koncesji. W przeciwnym razie ludzie nadal będą sięgać po alkohol, ale nielegalny - dodaje.

Jak przekonywała Jóźwik, aby skutecznie walczyć z omawianym zjawiskiem potrzebne jest stworzenie szerokiej koalicji. - Chodzi tu w szczególności o zaproszenie do współpracy sklepów, właścicieli barów, policji, czy jednostek współpracujących z młodzieżą. Należy stworzyć program zakładający m.in. monitoring przed sklepami, działania straży miejskiej, która wie gdzie wysyłać patrole, odpowiednio funkcjonującą komunikację miejską: więcej autobusów nocnych, a także wywieszane w sklepach materiały edukacyjne. Ważne jest też, aby barmani byli przeszkoleni w zakresie obsługi tzw. trudnych klientów i wiedzieli jak się zachować gdy konsument jest w stanie, w którym nie powinno się mu już podawać alkoholu - mówi.

Przewodnicząca komitetu ds. społecznej odpowiedzialności ZP PPS zwraca uwagę, że tego typu wieloaspektowe programy wymagają czasu. - To nie są inicjatywy, które można wprowadzić w życie w tydzień. Warto też wziąć pod uwagę, że Kraków jest miastem, które żyje z turystyki i tzw. życia nocnego. Odebranie części licencji na sprzedaż alkoholu znacznie ograniczyłoby przychody handlu i przedsiębiorców - dodaje.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 724) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH