Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

ZP PRW: branża winiarska z entuzjazmem przyjęła propozycję min. Morawieckiego ws. cydru

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 06-10-2017, 14:35
ZP PRW: branża winiarska z entuzjazmem przyjęła propozycję min. Morawieckiego ws. cydru
fot. Shutterstock

Branża winiarska z entuzjazmem przyjęła propozycję wicepremiera Mateusza Morawieckiego w sprawie cydru, jednak zaznacza, że zmiany przepisów powinny zostać wyważone tak, by skorzystali na nich polscy sadownicy i producenci, a nie głównie zagraniczne koncerny importujące cydry do naszego kraju – informuje Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

4 października premier Mateusz Morawiecki przedstawił propozycję Ministerstwa Finansów, która pobudzi rynek. Ministerstwo chce zrezygnować z podatku akcyzowego na cydry i znieść obowiązek banderolowania.

- Akcyza i banderole nie są jednak jedynymi problemami, z którymi borykają się producenci. Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa zwraca uwagę na pozostałe czynniki hamujące rozwój kategorii i w sprawie kolejnych zmian zwraca się do Ministra Rolnictwa – informuje ZP PRW.

Cydry to jeden z najszybciej rozwijających się rynków branży napojowej na świecie. Polska zaś jest trzecim, po  Chinach i USA, producentem jabłek. W związku z powyższym wydaje się, że cydry powinny być naszą narodową specjalnością.

W 2013 roku, kiedy zaczęto je produkować w Polsce, analitycy wskazywali, że w perspektywie kilku lat produkcja osiągnie nawet  60 mln litrów rocznie. W 2016 roku dynamiczny wzrost kategorii cydrów jednak wyhamował - po kilku latach dynamicznego rozwoju krajowego rynku cydru, w 2016 r. nastąpiła zaskakująca stabilizacja, a w roku bieżącym obserwowany jest nawet spadek sprzedaży.

Prognozy światowych trendów wyraźnie zaś wskazują na spodziewany w najbliższych latach wzrost tej kategorii w skali globalnej. ZP PRW podkreśla, że zjawisko to stwarza polskim producentom potencjał eksportowy i jest nadzieją na dalszy rozwój, zgodnie z obserwowaną w dobie globalizacji tendencją do zrównywania trendów.

Wspomniane analizy przewidują, że motorem rozwoju staną się modyfikacje smakowe. Zainteresowanie wyrobami organicznymi i rzemieślniczymi będzie obserwowane w dalszym ciągu, jednak wzrost wiązany jest głównie z innowacyjnym podejściem do cydru.

ZP PRW podkreśla, że w Polsce elementem hamującym jest duża konkurencja ze strony piw smakowych i producentów cydru  z  innych krajów europejskich. Rodzimi producenci znajdują się w tym momencie w niezwykle trudnej sytuacji. Ze względu na liczne ograniczenia, jakie stawia ustawa winiarska, nie są w stanie odpowiedzieć na potrzeby konsumentów. Przede wszystkim nie mogą dziś produkować cydrów smakowych – a to one, zgodnie z najnowszymi analizami, zaprezentowanymi na niedawnym Global Cider Forum, mają być głównym motorem rozwoju tej kategorii na świecie.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 786) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH