Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Żywiec wprowadza nowy gatunek piwa - Saison

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 08-10-2015, 13:42
Żywiec wprowadza nowy gatunek piwa - Saison
Żywiec Saison, fot. Żywiec

Browarnicy z Żywieckiej Szkoły Piwowarskiej nie spoczywają na laurach. Wciąż poszukują, próbują i warzą kolejne specjalności. Po ubiegłorocznym sukcesie piw Bock, Marcowe, Porter, Białe i APA, tej jesieni do rodziny Żywca dołącza nowy gatunek – Saison.

Wiosną tego roku Żywiec ogłosił konkurs dla konsumentów. Po raz drugi mogli oni zdecydować, jaki z proponowanych kilkunastu gatunków piw powiększy portfolio marki. W głosowaniu wzięło udział ponad 70 tys. osób, a znakomita większość z nich zdecydowała, że jesienią żywieccy piwowarzy uwarzą właśnie Saison.

Żywiec Saison to piwo warzone w stylu belgijski Ale, z wykorzystaniem francuskich drożdży górnej fermentacji oraz czterech rodzajów słodu: dwóch jęczmiennych oraz pszenicznego i wiedeńskiego. Fermentowane jest tradycyjnie w otwartych kadziach, a dodatek skórki z gorzkiej pomarańczy nadaje mu wyjątkowy rześki aromat.

Gatunek tego piwa wywodzi się z południowej Belgii, gdzie pierwotnie przygotowywane było na lato, aby w upalne dni przynosić orzeźwienie. Stąd jego nazwa – sezonowe. Z czasem, dzięki rozwojowi technologii, możliwa stała się produkcja saison także w innych porach roku, przy zachowaniu świetnej jakości i doskonałego smaku.

- Saison doskonale uzupełnia piwną mapę Żywca, która przypomina, że piwo to trunek niezwykle złożony, może mieć nieskończenie wiele smaków i aromatów – mówi Izabela Głodek, dyrektor marki Żywiec i Innowacji w Grupie Żywiec.

Wprowadzenie na rynek Żywca Saison wspierać będzie kampania w telewizji, prasie i Internecie oraz w punktach sprzedaży. Nowy gatunek dostępny jest w sklepach od początku października w butelce zwrotnej 500 ml. Najlepiej smakuje podawane w temperaturze 12-14O C.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Łukasz 09-10-2015, 14:00:
"nie spoczywają na laurach" - więc jakie to laury osiągnęli ci browarnicy?
  • OtyliaKORPAL 09-10-2015, 11:02:
Piwo to napój po którym się nie tyje, czyli biologiczne realia. Należy jednak wykluczyć ze swojego jadłospisu tzw. WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU, niezdrowe dla człowieka.*****
  • Toni 08-10-2015, 19:43:
Długo czekałem i się nie zawiodłem. Mój oddany głos.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 946) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH