Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Prezes Drobimeksu: Będziemy rozwijać ofertę wyrobów bezglutenowych

Dieta bezglutenowa stała się jednym z najpopularniejszych współcześnie trendów kulinarnych. Przychylamy się do opinii analityków, według których ten segment rynku spożywczego będzie się w najbliższych latach dynamicznie rozwijał - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Klaus Roppel, prezes firmy Drobimex.


Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
Data: 02-06-2014, 13:02
- Czy handel oczekuje od dostawców produktów bezglutenowych?

- Tak, wiele sklepów i sieci handlowych zgłasza zapotrzebowanie na produkty bezglutenowe, co wynika z rosnącego zapotrzebowania na te wyroby wśród konsumentów. Drobimex oferuje szeroką gamę produktów nie zawierających glutenu, wśród których znajdują się szynka delikatesowa z kurcząt, kiełbasa krakowska, kiełbasa z fileta, polędwica z kurcząt, parówki z filetem, kiełbasa biała luksusowa, drobisiowe paróweczk, drobisiowe parówki, skrzydła wędzone, filety wędzone oraz ćwiartki wędzone. Spośród nich największym zainteresowaniem konsumentów - a tym samym dystrybutorów - cieszą się parówki z filetem, ponieważ Drobimex jest pierwszym producentem parówek bez glutenu.

- Czy można wskazać gdzie jest największy popyt na produkty bezglutenowe?

- Nie monitorujemy rynku w tym zakresie, nie prowadzimy takich statystyk. Nasza sieć sprzedaży obejmuje całą Polskę, więc produkty te są szeroko dostępne zarówno w wielkich sieciach, sieciach lokalnych, jak i małych osiedlowych sklepach.

- Czy można prognozować, że żywność bezglutenowa pojawi się na szerszą skalę nie tylko w sklepach, ale też w kanale HoReCa?

- Tak, już obecnie funkcjonuje wiele restauracji i hoteli posiadających certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, które w swoim menu zawierają dania bezglutenowe.

- Jakie są Państwa plany odnośnie rozwoju oferty produktów bezglutenowych?

- Ofertę 11 wyrobów bezglutenowych Drobimexu rozszerzamy w tym roku o kolejny produkt - kiełbaski grillowe. Są one obecnie poddawane badaniom laboratoryjnym.

- Jaką przyszłość widzi Pan przed rynkiem żywności bezglutenowej?

- Zapotrzebowanie na produkty bezglutenowe stale wzrasta, ponieważ zwiększa się społeczna świadomość dotycząca występowania nietolerancji na niektóre składniki pokarmowe. Ponadto dieta bezglutenowa stała się jednym z najpopularniejszych współcześnie trendów kulinarnych. Przychylamy się do opinii analityków, według których ten segment rynku spożywczego będzie się w najbliższych latach dynamicznie rozwijał.
© Portal Spożywczy 2019-12-10 03:44:27