666 Drukuj
Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Technologia drukowania w 3D zrewolucjonizuje przemysł czekoladowy

Amerykański koncern Hershey produkuje w niewielkich ilościach swoje słynne czekoladki Kiss przy pomocy technologii druku 3D. Wytworzenie jednej czekoladki trwa blisko 1,5 godz. To dopiero początki obcowania branży spożywczej z technologią, która w przyszłości może odmienić cały przemysł - informuje TVN24 BiŚ za Bloombergiem.


Autor: TVN24 BiŚ/Bloomberg
Data: 19-08-2015, 19:22
Drukarka 3D (fot. Shutterstock)

Według Jeffa Mundta, menedżera ds. nowych technologii w Hershey, druk w trzech wymiarach odmieni przemysł czekoladowy na lepsze. Ekspert uważa, że w przyszłości "możliwa będzie produkcja w mikrofabrykach, które stworzą każdą zleconą czekoladkę".

Jak donoszą TVN24 BiŚ i Bloomberg, druk żywności testowany jest nie tylko przez Hershey, ale również przez Amerykański Instytut Kulinarny. Oprócz tego jeszcze w 2015 r. w USA ma zostać otwarty pierwszy salon sprzedający produkty stworzone przy użyciu Foodini - hiszpańskiej drukarki burgerów z serem i pizzy z sosem pomidorowym.

© Portal Spożywczy 2019-12-12 13:02:13