Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Browar z Grodziska zadowolony z poziomu sprzedaży po wznowieniu produkcji

Browar w Grodzisku Wielkopolskim, który kilka miesięcy temu wznowił produkcję po ponad 20 latach przerwy, jest zadowolony z poziomu dotychczasowej sprzedaży. Klienci chętnie sięgają po piwa reaktywowanego browaru – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Krzysztof Panek, członek zarządu Browaru w Grodzisku Wielkopolskim oraz prezes Browaru Fortuna.


Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
Data: 23-09-2015, 15:03
Krzysztof Panek, członek zarządu Browaru w Grodzisku Wielkopolskim i prezes Browaru Fortuna

- Produkcja piwa ruszyła pełną parą kilka miesięcy temu. Maksymalna wydajność  grodziskiej warzelni w tej chwili to 20.000 hektolitrów - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Krzysztof Panek, członek zarządu Browaru w Grodzisku Wielkopolskim oraz prezes Browaru Fortuna.

- Klienci chętnie sięgają po nasze piwa, wracają do dawnej tradycji, co niewątpliwie przekłada się na dobrą sprzedaż piw z naszego Browaru, która jest  realizowana zgodnie z naszymi założeniami – dodaje.

Ile browar planuje uwarzyć piwa w tym roku i jak to się będzie kształtowało w latach kolejnych?

- Jesteśmy na rynku od czterech miesięcy, u schyłku sezonu letniego, dlatego trudno jest szacować wolumen do końca roku, jak również na kolejne lata. Piwo warzone w Grodzisku zostało dobrze przyjęte przez konsumentów, jesteśmy zadowoleni z poziomu dotychczasowej sprzedaży – mówi Krzysztof Panek.

Piwo z Grodziska po ponad dwudziestoletniej przerwie, od kilku miesięcy jest znowu w sprzedaży. To piwo o ponad 700-letniej tradycji. Według przekazów i legend, Grodzisk Wielkopolski to od czasów średniowiecza stolica polskiego piwowarstwa.

Inwestorzy Browaru w Grodzisku Wielkopolskim przystępując do realizacji odbudowy obiektu warzelni wiedzieli, jak ważne znaczenie na poziomie regionalnym  ma modernizacja browaru i wznowienie produkcji Piwa z Grodziska.

Obecny Browar w Grodzisku Wielkopolskim przy. ul. Poznańskiej, w którym jest warzone Piwo z Grodziska został odnowiony i zmodernizowany z  zachowaniem zabytkowych elementów. W 2012 roku warzelnię piwa w Grodzisku kupił Browar Fortuna.

W  skład portfolio piw warzonych  w browarze w Grodzisku  wchodzą cztery marki: Piwo z Grodziska – lekkie, pszeniczne, dymione;  Bernardyńskie - mocne, pszeniczne  dymione; Piwo Naturalne o smaku kwiatu z czarnego bzu; Piwo Naturalne o smaku czerwonej porzeczki. Trunki produkowane w Grodzisku  będą zawierały od 2,5 do 6,5 proc. alkoholu objętościowo.

Wydajność Browaru w Grodzisku Wielkopolskim to 20.000 hektolitrów. 

Już 4-5 listopada w Warszawie największa konferencja dedykowana sektorowi spożywczemu i handlowemu w Polsce: 20 sesji tematycznych, 120 prelegentów, ponad 1000 uczestników. Zarejestruj się teraz!

© Portal Spożywczy 2019-10-22 00:20:57