Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Eko-producenci chcą powołać Polską Izbę Żywności Ekologicznej

Producenci eko-żywności planują powołać do życia Polską Izbę Żywności Ekologicznej. - To odpowiedź na zapotrzebowanie rynku. Chcemy połączyć w jedno ciało firmy z branży, by mówić wspólnym głosem. W grupie inicjatywnej pomysłodawców Izby są takie podmioty jak: Bio Food, Bio Planet, Bioveri, Eko-Wital, MyEcolife, Organic Farma Zdrowia, Poloniak, Smak Natury, Symbio, ZwalczNude - informują inicjatorzy powołania Izby.


Autor: www.portalspozywczy.pl
Data: 13-06-2016, 13:32
Powstanie Polska Izba Żywności Ekologicznej/ fot. shutterstock

Głównymi celami założycieli i członków Izby będzie: promowanie żywności ekologicznej i zdrowego odżywiania się, rozprzestrzenianie wiedzy o certyfikowanej żywności ekologicznej, jak ją odróżnić, jak jest produkowana oraz w jaki sposób jest certyfikowana i kontrolowana, występowanie w imieniu branży żywności ekologicznej w dyskusjach z ośrodkami rządowymi w szczególności w sprawie projektów i interpretacji przepisów dotyczących żywności ekologicznej a także promocja samych członków Izby.

- Realizacje celów planujemy  przede wszystkim poprzez  przygotowanie ogólnopolskiej kampanii społecznej. Będzie to połączenie działań promocyjnych, marketingowych oraz edukacyjnych, od wejścia do szkół i edukacji od najmłodszych lat, poprzez udział w targach i imprezach branżowych, aż po stałą współpracę z władzami. Wszyscy członkowie będą mogli brać aktywny udział w kampanii korzystają z możliwości promocji w trakcie imprez branżowych, na stronie PIŻE, czy w trakcie samej kampanii – poszczególnych jej częściach - zapewniają inicjatorzy powołania Izby.

Członkami Izby może zostać 5 rodzajów podmiotów:

- jednostki certyfikujące (warunkiem przyjęcia powinno być deklarowane co najmniej 51 proc. przychodów z certyfikatów ekologicznych)

- rolnicy ekologiczni

- przetwórcy i konfekcjonerzy żywności ekologicznej (warunkiem przyjęcia powinno być deklarowane co najmniej 51 proc. przychodów wartościowo z żywności ekologicznej za ubiegły rok kalendarzowy)

- dystrybutorzy żywności ekologicznej (warunkiem przyjęcia powinno być deklarowane co najmniej 51 proc. przychodów wartościowo z żywności ekologicznej za ubiegły rok kalendarzowy)

- sklepy ekologiczne (warunkiem przyjęcia powinno być deklarowane co najmniej 51 proc. przychodów wartościowo z żywności ekologicznej za ubiegły rok kalendarzowy).

 

© Portal Spożywczy 2019-11-14 17:40:35