Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

QFG Food Group chce stworzyć w Pionkach park przemysłowy

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 21-04-2017, 11:44
Jarosław Krzyżanowski, prezes zarządu QFG Food Group Sp. z o.o., fot. mat. pras.

- W QFG widzimy bardzo duży potencjał w tej lokalizacji. W Pionkach jest na tyle dużo ziemi, że można zrobić naprawdę ciekawy park przemysłowy. Chcemy ściągnąć tu firmy, które będą produkowały dla nas kartony i paniery. Powstanie młyn pszeniczny oraz zakład produkcji karm dla zwierząt - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jarosław Krzyżanowski, prezes zarządu QFG Food Group.

QFG Food Group chce w pełni wykorzystać potencjał inwestycyjny Pionek. 

- Zakład produkcyjny w Pionkach uruchomiliśmy w 2011 roku i sukcesywnie przenosiliśmy tu produkcję. W tym momencie nasze wyroby convenience, tj. nuggetsy, burgery, itp. wytwarzane są wyłącznie w Pionkach. W Białobrzegach mamy obecnie tylko linię rozbiorową i przygotowanie surowca drobiowego do produkcji. We wrześniu 2016 r. w Pionkach oddaliśmy zakład produkcyjny numer trzy. W kwietniu 2017 roku ruszyliśmy z budową zakładu ubojowego w Radomiu, który powinien być gotowy w pierwszej połowie 2018 roku - mówi Jarosław Krzyżanowski.

Jak dodaje prezes QFG Food Group, produkcja żywności to szansa rozwoju dla niespełna 20-tysięcznego miasta.

- Teren w Pionkach jest ściśle przemysłowy. Kiedyś były tu fabryki chemiczne. Ludzie wdychali trujące substancje, choć nikt tego nie czuł. Potem pojawiły się przetwórnie śmieci, których pozostałości wciąż można znaleźć w lesie. Z zakładów QFG można powdychać co najwyżej zapach mąki lub oleju. Czasami mieszkańcy boją się, że fabryka jest zagrożeniem, jednak to miasto powstało pod fabryki i to chemiczne. Dzisiaj zamiana chemii na produkcję żywności jest dla Pionek zbawieniem, bo to miasto powoli umierało. Inwestorzy omijali je szerokim łukiem. Dziś, oprócz tego, że sam inwestuję, staram się ściągnąć do Pionek inne firmy jako udziałowców, którzy przyniosą tutaj swoją technologię - dodaje.

QFG Food Group specjalizuje się w wytwarzaniu convenience food, czyli tzw. "żywności wygodnej", gotowej do spożycia bezpośrednio po podgrzaniu. Głównymi odbiorcami wyrobów QFG są sieci handlowe i gastronomiczne. Około 80 proc. produkcji trafia na rynki europejskie, pozostała część do Polski. W 2015 roku przychody QFG wyniosły 171 mln zł. Rok 2016 przyniósł ich zwiększenie do blisko 210 mln zł.

Firma rozpoczęła działalność w 2000 r. w Radomiu, działając pod nazwą Krzyżanowscy. W kolejnych latach inwestowała w Pionkach i Białobrzegach. Rok temu 60 proc. udziałów QFG nabył amerykański Fundusz Highlander Partners. QFG Food Group zatrudnia obecnie 730 pracowników.

Podobał się artykuł? Podziel się!
© Portal Spożywczy 2017-05-26 21:38:29