Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

EDA: Ponad 60 proc. kosztów przetwórców to koszty mleka, a ponad 60 proc. kosztów mleka to koszty pasz

Jak podało Europejskie Stowarzyszenie Mleczarskie, na konferencji Federacji Europejskich Producentów Pasz (FEFAC) w Kordobie (Hiszpania), przewodniczący EDA Michel Nalet podkreślił silną współpracę pomiędzy FEFAC a EDA na przykład w zakresie PEF - projektu Środowiskowego Śladu Produktowego.


Autor: portalspożywczy.pl
Data: 26-06-2017, 13:24
Fot. Fotolia

- Kiedy mówimy o zrównoważonym rozwoju na poziomie pozyskiwania mleka, sektor paszowy jest sektorem krytycznym we wszystkich trzech filarach: ekonomicznym, środowiskowym i socjalnym, jeśli myślimy o zdrowiu i dobrostanie zwierząt – powiedział Michel Nalet.

Wyraził on także potrzebę rozpoznania roli terenów łąkowych i pastwisk dla europejskiego rolnictwa. - Wspólna Polityka Rolna CAP i publiczne wsparcie rolnictwa musi brać pod uwagę znaczenie terenów pastwiskowych , a zwłaszcza trwałych użytków zielonych w kontekście bioróżnorodności i sekwestracji węgla – mówił przewodniczący EDA.

- Kiedy rozmawiamy z przemysłem paszowym, nie mogę nie podkreślić znaczenia dla mleczarstwa spasania błonnikiem, zieloną karmą lub kiszonkami . Ten typ paszy jest istotnym źródłem białka dla krów mlecznych – podsumował Nalet.

© Portal Spożywczy 2019-05-26 16:59:09