Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Browary inwestują w logistykę przed szczytem sezonu letniego

Przed przypadającym na lato szczytem logistycznym w branży browarniczej, zakłady produkcyjne modernizują floty, by zapewnić płynną obsługę zamówień.


Autor: www.portalspozywczy.pl
Data: 20-07-2017, 09:49
fot. pixabay.com

W minionym roku polskie browary wytworzyły łącznie ponad 40 mln hl piwa, co według statystyk Brewers of Europe daje nam 3 miejsce w Europie – po Niemczech i Wielkiej Brytanii. Działające w tym sektorze rodzime zakłady spodziewają się utrzymania produkcji w 2017 roku. Niezmienna popularność złocistego trunku oraz sezonowy charakter popytu wymagają od branży stosowania elastycznych rozwiązań logistycznych, pozwalających na sprawne i ekonomiczne przeprowadzenie procesów związanych z transportem i magazynowaniem. Na jakie urządzenia decydują się liderzy polskiego rynku piwa?

Osoby zarządzające flotami producentów i dystrybutorów piwa na pierwszym miejscu stawiają parametry pozwalające na sprawne funkcjonowanie, również w okresie wysokiego sezonu. Głównymi kryteriami wyboru są udźwig, moc i dostępność wyposażenia dodatkowego, umożliwiającego transport kilku palet jednocześnie, oraz szybka reakcja serwisu i zapewnienie wózków zastępczych – tak, aby przestoje były jak najmniejsze. Znaczenie mają również właściwości akumulatora.

Grupa Żywiec, będąca wiodącym podmiotem na rynku piwa w Polsce z roczną sprzedażą na poziomie 11,7 mln hl, przed spodziewanym letnim szczytem zdecydowała się na rozbudowę floty w browarach w Elblągu, Leżajsku, Warce i Żywcu. W piątek, 23 czerwca, nastąpiło oficjalne przekazanie zakładom nowych wózków widłowych. Modernizacja miała na celu zwiększenie możliwości przeładunkowych w oparciu o oszczędne i wydajne pojazdy. 

© Portal Spożywczy 2019-05-27 07:01:41