Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Wołowina to jedno z najdroższych, ale także najzdrowszych mięs

- Mięso wołowe jest najlepszym mięsem z punktu widzenia właściwości prozdrowotnych. Jest także jedynym rodzajem mięsa, które znacząco zmienia swoje cechy pod wpływem nastrzykiwania wodą - mówiła prof. nadzw. dr hab. inż. Agnieszka Wierzbicka z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW podczas szkolenia "Ekspert sprzedaży wołowiny wysokiej jakości QMP" zorganizowanego przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.


Autor: portalspozywczy.pl
Data: 29-07-2017, 13:28
Dr hab. inż., prof. nadzw. Agnieszka Wierzbicka z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, fot. mat. pras.

Prof. Wierzbicka podkreśla, że wartość prozdrowotna i kulinarna wołowiny jest wyższa, dlatego cena jest nieco wyższa niż w przypadku drobiu i wieprzowiny.

- Dlatego tak ważne jest zwrócenie uwagi, aby w diecie codziennej przynajmniej dwa razy w tygodniu znalazło się mięso wołowe - dodaje.

Co ciekawe, wołowina jest jedynym rodzajem mięsa, które znacząco zmienia swoje cechy pod wpływem nastrzykiwania wodą.

- Mięso kulinarne zgodnie z prawem ma prawo mieć nastrzyk do 15 proc. objętości. Wprowadzana jest wówczas sól, woda oraz substancje, które stabilizują tę wodę w strukturze mięsa. We wszystkich innych rodzajach mięsa woda istotnie zwiększa masę, natomiast w przypadku wołowiny woda istotnie zmienia cechy mięsa. Woda wypływa z wołowiny, ponieważ jej struktura białkowa jest odmienna. Każdy procent wyższej zawartości białka w mięśniu skutkuje tym, że mięso coraz bardziej "ściska" wewnątrz strukturę i woda wypływa - dodaje.

Co wpływa na jakość wołowiny? Przede wszystkim odpowiedni dobór genetyczny ras ojcowskich.

- Czy "czystorasowa" wołowina jest lepsza? To kwestia wiary i przekonania. W naszych testach znaczących różnic znaleźć nie mogliśmy, ale są z pewnością osoby, które takie różnice znajdą. Główny strumień produktów kierujemy do osób, które nie mają tak wyczulonego progu sensorycznego. Przyrosty dzienne bydła są tak obliczone, aby masa ubojowa w ciągu 18 miesięcy nie przekraczała 700 kg - dodała.

Prof. Wierzbicka podkreśla, że wołowina, jako jedno z najzdrowszych mies, jest idealna dla ludzi aktywnych.

- Jest to najbardziej efektywne źródło białka: w pełni kompatybilne, zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne odpowiednio zbudowane. Zostało udowodnione, że mięso wołowe w najmniejszym stopniu obciąża nasz układ limfatyczny: nie rozkłada się do mocznika i nie obciąża tak silnie naszego układu moczowego. Osobom mającym problemy zdrowotne łatwiej jest spożywać wołowinę niż inne mięsa. Mięso wołowe jest najlepszym mięsem z punktu widzenia właściwości prozdrowotnych. Wysoka zawartość łatwo przyswajalnego białka i jego właściwości funkcjonalne. Mięso wołowe to także ogromne źródło tłuszczów rozpuszczalnych w wodzie - dodała.

© Portal Spożywczy 2019-08-23 12:54:21