Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Praca w handlu: Kim jest szoper?

Rozwój nowych technologii i alternatywnych modeli biznesowych, takich jak np. sharing economy zmienia nasze nawyki, a co za tym idzie również oczekiwania względem usługodawców. Aktualnie, nikogo nie dziwi, że zakupy spożywcze zlecamy szoperowi na platformie e-commerce. Kim jest szoper?


Autor: www.portalspozywczy.pl
Data: 07-08-2017, 11:37
Fot. shutterstock

 - Nowe zawody nierozerwalnie związane z wykorzystywaniem aplikacji mobilnych. W zdecydowanej większości – ale nie w 100 proc. – jest to domena osób młodych tzw. millenialsów. Z Szopi.pl współpracuje dużo studentów oraz osób, które z powodów opieki na dziećmi  i rodziną czy studiów potrzebują pracy, która zapewni im elastyczność. Widzimy, że nasi szoperzy to osoby lubiące pracę gdzie istnieje kontakt z klientem – nasz szoper często kontaktuje się z klientem telefonicznie, aby zaproponować najdogodniejsze rozwiązanie, kiedy jakieś zamówione owoce są niedojrzałe albo w sytuacji, kiedy ulubionego produktu spożywczego nie ma na półce. Następnie, po ustaleniu co należy w tej sytuacji kupić, następuje dostawa, gdzie nasi klienci mają bezpośredni kontakt z szoperem - komentuje Zbigniew Płuciennik, ekspert szopi.pl

- Większość naszych szoperów ze względu na inne zajęcia pracuje z różną częstotliwością. Ich praca ma inny charakter niż kierowców lub kurierów zatrudnionych w typowych delikatesach internetowych, którzy mają na cały dzień wyznaczona przez logistyka marszrutę dostaw. W dostawach on-demand (wg. potrzeb/na żądanie) szoper pobiera w pewnym momencie zlecenie w aplikacji mobilnej, podjeżdża do pobliskiego sklepu, robi zakupy, według listy i zdjęć w aplikacji, a następnie dostarcza towary klientowi. Taka dostawa jest jednym zadaniem i można takie zarobkowanie połączyć ze studiami czy innymi zajęciami - dodaje Płuciennik.

© Portal Spożywczy 2019-08-20 05:05:42