Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Makarony Sotelli: Budujemy rynek makaronów kukurydzianych od podstaw

Spółka Pol-Foods bacznie przyglądając się rynkowi makaronów tradycyjnych, zdecydowała się konkurować z makaronami pszennymi przede wszystkim składem oferowanych przez siebie produktów. Głównymi składnikami makaronów Sotelli stały się kukurydza i woda. Podjęte działania zaowocowały budową mocnej pozycji marki Sotelli w segmencie makaronów kukurydzianych, pozbawionych glutenu.


Autor: Jakub Szymanek / portalspozywczy.pl
Data: 07-08-2017, 12:24
fot. Paweł Pawłowski, zelaznastudio.pl

– Budujemy rynek makaronów kukurydzianych od podstaw. Natomiast czy możemy czuć się jego liderem? Z pewnością gdy inni producenci zdecydują się na podobny krok, my już będziemy mieć bardzo mocną pozycję w tej kategorii. Owszem, wymaga to poświęcenia, ale żeby teraz zaistnieć na rynku makaronów pszennych, byłoby dużo ciężej. A tak dajemy produkt innowacyjny, coś czego nie było wcześniej na rynku – ocenia Andrzej Zadrożny, prezes zarządu Pol-Foods.

Obecnie Pol-Foods posiada 8 różnych kształtów makaronu, w tym ofertę skierowaną do dzieci, a jesienią planuje otworzyć dodatkowe linie produkcyjne.

– We wrześniu wystartują jeszcze dwie nowe linie produkcyjne, a w związku z tym wzroście nasza wydajność. Pod koniec roku, na przełomie listopada i grudnia, planujemy osiągnąć wydajność ok. 2600 – 2700 ton na miesiąc. Taką ilością powinniśmy w pełni zaspokoić pierwszą część naszych konsumentów – analizuje prezes zarządu.

 

Spółka Pol-Foods jest producentem pelletów – półproduktów do produkcji snaków i prażynek. Firma na początku 2017 roku wprowadziła do swojej oferty makarony bezglutenowe marki Sotelli, które są polecane nie tylko osobom cierpiącym na celiakię, ale wszystkim ceniącym naturalne produkty - bez ukrytych surowców i dodatków.

Obecnie makarony Sotelli są dostępne mi.n. w takich sklepach jak: Auchan, Carrefour, Kaufland, Lidl, Netto, Piotr i Paweł i Polomarket. Cena makaronów Sotelli na dzień dzisiejszy wynosi około 2-3 zł za opakowanie 500g.

© Portal Spożywczy 2019-09-17 04:59:39