666 Drukuj
Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Dzieci z małych miejscowości uczą się zdrowych nawyków żywieniowych

Nawyki żywieniowe kształtują się już we wczesnym dzieciństwie i jeśli są prawidłowe, są doskonałą formą profilaktyki zdrowotnej, dlatego - w ramach konkursu ogłoszonego przez ministerstwo zdrowia - dzieci z małych miejscowości, w wieku od 4 do 6 lat uczą się, co i jak jeść.


Autor: PAP
Data: 09-08-2017, 12:23
fot. shutterstock

Resort ocenia, że prawdziwą zmorą, utrudniającą wyrabianie od najmłodszych lat zdrowych nawyków żywieniowych, jest w dzisiejszych czasach zaniedbywanie wspólnego jedzenia, konsumpcja przed telewizorem, a także nadmiar słodyczy i brak ruchu. Dla maluchów ważne jest nie tylko to, co znajdzie się na talerzu, wielkość porcji i regularność posiłków, ale także atmosfera przy stole.

W ramach Narodowego Programu Zdrowia 2016-2020 Ministerstwo Zdrowia ogłosiło więc konkurs na uczenie dzieci w wieku od 4 do 6 lat zdrowych nawyków żywieniowych. Projekt jest skierowany do dzieci z niewielkich miejscowości z całej Polski i polega na przekazaniu w przystępny i zrozumiały sposób wiedzy na temat odżywiania.

MZ poinformowało w środę, że specjaliści ze stowarzyszenie DIETANOVA, które wygrało konkurs przeprowadzili w lipcu zajęcia w Darłowie, Ustce i na Podlasiu. W sierpniu planowane są kolejne - w Jarosławiu na Podkarpaciu i w Szczebrzeszynie, podczas Festiwalu Języka Polskiego.

W trakcie zajęć dzieci słuchają bajek i pomagają bohaterom skomponować odpowiedni posiłek; biorą też udział w warsztatach kulinarnych, podczas których uczą się m.in. obierać i kroić owoce oraz gotować proste dania - np. kaszę jaglaną z dodatkami. Eksperci podkreślają bowiem, że ważnym elementem budowania nawyków żywieniowych jest poznawanie smaków, zapachów i konsystencji jedzenia oraz spożywanie posiłku przy wspólnym stole.

Badania pokazują, że polskie dzieci jedzą za mało owoców, warzyw i przetworów z mleka; za to często, za przyzwoleniem rodziców, konsumują przekąski zawierające zbyt dużo cukru, tłuszczu i soli. Maluchy, tuż po skończeniu pierwszego roku życia, spożywają zaś nadmierne ilości soków owocowych.

MZ wskazuje, że nieprawidłowa dieta wiąże się często z brakiem aktywności ruchowej. Skutkiem jest plaga otyłości wśród dzieci, zagrażająca ich zdrowiu i prawidłowemu rozwojowi psycho-fizycznemu. Z raportu Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że w ciągu ostatnich 20 lat w Polsce potroiła się liczba dzieci z nadwagą. 

© Portal Spożywczy 2020-01-28 01:03:32