Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Przejęcie na rynku paszowym. Agrifirm Polska ze zgodą na zakup Bacutilu

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów wydał decyzję, w której zgodził się na przejęcie przez Agrifirm Polska w Szamotułach kontroli nad Przedsiębiorstwem Przemysłu Paszowego Bacutil w Bedlnie Radzyńskim.


Autor: portalspozywczy.pl/Farmer.pl
Data: 21-08-2017, 11:36

Porozumienie w sprawie nabycia Bacutilu przez Agrifirm podpisano 30 czerwca. Dzięki transakcji Agrifirm obejmie zasięgiem swojej działalności praktycznie całe terytorium Polski oraz podejmie ważny krok w kierunku stania się jedną z trzech największych wytwórni pasz w Polsce. 

Jak mówi John Dortmans, Dyrektor Generalny Agrifirm Europa Środkowo-Wschodnia, przejęcie Bacutilu ma przybliżyć Agrifirm w kierunku czołowej trójki producentów pasz w Polsce.

- Dzięki temu przejęciu oraz dalszemu autonomicznemu wzrostowi top 3 jest w naszym zasięgu. - tłumaczy.

Bacutil prowadzi działalność w zakresie produkcji pasz dla zwierząt głównie na obszarze województwa lubelskiego i części województwa mazowieckiego. Firma zatrudnia około 50 pracowników, którzy po przejęciu przez Agrifirm, będą kontynuować pracę dla firmy. Zdolność produkcyjna wytwórni wynosi 100 tys. ton rocznie i może być ona w przyszłości zwiększana. Z tej lokalizacji Agrifirm będzie dostarczać klientom pełną gamę produktów i usług.

Agrifirm jest członkiem holenderskiej grupy kapitałowej Agrifirm, która specjalizuje się w produkcji pasz dla zwierząt, nasion, nawozów i pestycydów, a jej jedynym wspólnikiem jest spółka prawa holenderskiego: Agrifirm International BV. Obszar działalności spółki obejmuje obszar województwa wielkopolskiego, lubuskiego, zachodniopomorskiego, kujawsko-pomorskiego, warmińsko-mazurskiego, pomorskiego, łódzkiego oraz niektóre powiaty województwa mazowieckiego, dolnośląskiego i opolskiego.

W 2016 roku Royal Agrifirm Group, do której należy Agrifirm Polska, przejął polską, rodzinną firmę paszową Paszmark - produkującą mieszanki paszowe dla drobiu, trzody chlewnej i bydła.

© Portal Spożywczy 2019-09-20 03:04:50