Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Drobimex kończy realizację wartego 200 mln zł 3-letniego procesu inwestycyjnego

Jesienią tego roku zakończy się trzyletni proces inwestycyjny w szczecińskim Drobimexie, który kosztował ponad 200 mln złotych. Dzięki przeprowadzanym w ostatniej dekadzie wielomilionowym inwestycjom zmodernizowane i rozbudowane zakłady w Szczecinie i Goleniowie dwukrotnie zwiększyły swoje możliwości produkcyjne.


Autor: www.portalspozywczy.pl
Data: 30-08-2017, 12:17
Od lewej: Klaus Roppel, prezes spółki Drobimex oraz Peter Wesjohann, prezes zarządu PHW-Gruppe (właściciel Drobimexu)

Prezes Drobimexu, Klaus Roppel świętował wczoraj swoje 65-te urodziny. Urodzinowa uroczystość, która odbyła się w siedzibie spółki, była również okazją do podsumowania 10 lat jego zarządzania Drobimexem. Jak powiedział obecny na spotkaniu Peter Wesjohann - Prezes Zarządu PHW-Gruppe (właściciel Drobimexu) „Przez 10 lat zarządzania szczecińską spółką prezes Klaus Roppel uczynił z Drobimexu jednego z największych producentów drobiu na polskim rynku oraz konkurencyjnego dostawcę na rynku europejskim”.

Klaus Roppel od 26 lat pracuje dla czołowej niemieckiej marki drobiarskiej Wiesenhof, będącej jednym z największych producentów drobiowych w Europie. Od 12 lat jest prezesem zarządu spółki Geflügelkontor GmbH zajmującej się sprzedażą produktów drobiowych pod marką Wiesenhof w Niemczech, a od 10 lat zarządza także szczecińską spółką Drobimex. Obie spółki należą grupy kapitałowej PWH.

Jedną z ważniejszych decyzji Kalusa Roppla po objęciu stanowiska prezesa w szczecińskiej spółce było przywrócenie dobrze znanej na lokalnym rynku marki Drobimex. Decyzja ta, w połączeniu z inwestycjami w unowocześnienie linii produkcyjnych i zakup nowych maszyn, szybko przyniosła efekty w postaci kilkunastoprocentowego zwiększenia produkcji i sprzedaży. Przez kolejne lata zarząd Drobimexu sukcesywnie inwestował w modernizację obu zakładów i urozmaicanie asortymentu, wzmacniając tym samym pozycję marki na krajowym rynku. Jednocześnie firma stale zwiększała eksport swoich wyrobów na rynki europejskie, dzięki czemu dziś stanowi on ok. 30% sprzedaży.

W ostatnich 3 latach przeprowadzono największą w historii firmy rozbudowę i modernizację zakładów w Goleniowie i w Szczecinie. Łączna wartość inwestycji wyniosła ponad 200 mln złotych. Powierzchnie obu zakładów zwiększono się o ponad 9 tysięcy metrów kwadratowych. Co za tym idzie, Drobimex sukcesywnie zwiększa produkcję i wprowadza na rynek nowe produkty. Obecnie na rynku dostępnych jest ok. 80 rodzajów wędlin firmy Drobimex, których miesięczna sprzedaż wynosi ok. tysiąca ton, a także urozmaicony asortyment mięsa, którego miesięczna sprzedaż wynosi ok. 3300 ton.

W momencie objęcia stanowiska prezesa zarządu przez Klausa Roppla spółka Drobimex była ubojnią średniej wielkości (ok. 100 tysięcy kurcząt dziennie), obecnie natomiast ubój wynosi ok. 150 tysięcy kurcząt dziennie, a do wiosny 2018 roku planowane jest jego ponowne zwiększenie do 190 tysięcy kurcząt na dobę.

© Portal Spożywczy 2019-05-26 11:53:33