Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Bank Żywności organizuje wspólne gotowanie w ramach Zupa Disco

Zupa Disco odbędzie się podczas Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego w dniu 10 września w godz. 17-19 w Ogrodach Botanicznych UW. "Effect - Zupa Disco" to pomysł zaczerpnięty z Londynu. Polega na wspólnym gotowaniu prostego dania z produktów, które udało się uchronić przed zmarnowaniem. Organizatorem wydarzenia jest Federacja Polskich Banków Żywności.


Autor: portalspozywczy.pl
Data: 05-09-2017, 12:48
fot. shutterstock

Szefowie kuchni przewodzący wydarzeniu to Jakub Emanuel Malec - szef Kuchni hotelu Novotel oraz Magdalena Łapanowska. Uczestnicy festiwalu samodzielnie pokroją produkty, a kucharze przygotują z nich barszcz ukraiński i minestrone. Wszystko odbywać się będzie przy dźwiękach muzyki disco.

Zupa Disco jest realizowana w ramach międzynarodowego projektu EFFECT. Celem projektu jest edukacja osób dorosłych na temat skutecznych sposobów ograniczania marnotrawstwa żywności.

Jak podaje Bank Żywności, w Unii Europejskiej marnuje się 88 mln ton żywności rocznie, z tego 53% w naszych gospodarstwach domowych.

W całej Polsce działają obecnie 32 Banki Żywności zrzeszone w federację, których misją jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem i wspieranie żywnością najbardziej potrzebujących. Banki Żywności najpierw pozyskują żywność np. poprzez wyszukiwanie źródeł żywności produkowanej w nadmiarze lub za pomocą akcji zbiórkowych, następnie magazynują produkty i przekazują je nieodpłatnie na rzecz organizacji społecznych.

© Portal Spożywczy 2019-11-14 17:25:41