Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Pierwszy w Polsce certyfikat non GMO wg. standardu VLOG

Firma Hochland Polska w dniu 28 lipca 2017, na podstawie przeprowadzonego procesu certyfikacji obejmującego łańcuch dostaw otrzymała pierwszy w sektorze mleczarskim w Polsce certyfikat na zgodność ze standardem VLOG.


Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
Data: 08-09-2017, 15:11
fot. Hochland

Certyfikat VLOG dotyczy produktów pochodzenia zwierzęcego: jajek, mleka, mięsa. Ma również zastosowanie dla zbóż, warzyw i owoców. Jego posiadanie oznacza, że z procesu produkcyjnego firmy wyeliminowano wszystkie składniki, które mogą zawierać GMO. Produkty finalne są wolne od organizmów modyfikowanych genetycznie. Ponadto wykluczono również z cyklu karmienia zwierząt pasze, które mogą zawierać GMO.

Oczekiwanie rynkowe na świecie w zakresie żywności modyfikowanej genetycznie stają się ostatnio coraz bardziej klarowne a certyfikacja non GMO (w tym VLOG) -  coraz bardziej popularna. W Polsce to właśnie firma Hochland „przeciera szlaki” w branży mleczarskiej.

VLOG został opracowany przez Niemieckie Stowarzyszenie Żywności bez Inżynierii Genetycznej (German Association Food without Genetic Engineering) – organizację, która od kilkunastu lat wyznacza standardy kontroli non GMO w łańcuchu produkcji żywności. Zastrzeżony znak VLOG jest w Niemczech bardzo czytelny  - zawiera słowa „ohne Gentechnik” czyli „bez użycia technik genetycznych”. Certyfikat VLOG jest powszechnie stosowany, a wręcz wymagany przez największe niemieckie sieci handlowe (Edeka, Real, Lidl, Netto, tegut, Norma) oraz producentów żywności. Logo VLOG jest uznawane i coraz częściej rozpoznawane również poza granicami Niemiec, m.in. w Holandii, Danii, Francji oraz w Polsce. Łącznie, ponad 350 licencjonowanych producentów mięsa, mleka, mąki i miodu posiada już ten certyfikat, a oznaczenie VLOG znajduje się na ponad 2000 produktów.

Już 4-5 listopada w Warszawie największa konferencja dedykowana sektorowi spożywczemu i handlowemu w Polsce: 20 sesji tematycznych, 120 prelegentów, ponad 1000 uczestników. Zarejestruj się teraz!

© Portal Spożywczy 2019-10-23 10:23:27