Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Ostrów Wlkp.: Domowe wypieki przyczyną 56 przypadków zatrucia salmonellą

59-letnia mieszkanka Ostrowa Wlkp., której wypieki spowodowały zatrucie salmonellą 56 osób, przyznała się do winy i złożyła w prokuraturze wniosek o dobrowolne poddanie się karze.


Autor: PAP
Data: 09-09-2017, 15:28

"Prokuratura skierowała do ostrowskiego sądu wniosek o skazanie kobiety. 59-latka ma zapłacić 2 tys. złotych grzywny oraz pokryć koszty postępowania" - powiedział PAP rzecznik prasowy Prokuratury Okręgowej w Ostrowie Wlkp. Maciej Meler.

Na początku roku szkolnego 2016 w ostrowskim Gimnazjum nr 1 doszło do zatrucia salmonellą. Uczniowie i rodzice czterech klas, z okazji ślubowania pierwszaków, zorganizowali "słodki" poczęstunek. Kilka dni później z objawami zatrucia salmonellą do ostrowskiego szpitala trafiło łącznie 56 osób, głównie dzieci.

"Skala zatrucia salmonellą był największa, jaką od lat zanotowano w powiecie ostrowskim" - powiedział dyr. ostrowskiego Sanepidu Andrzej Biliński.

Dodał, że ciasta i torty na tę uroczystość pochodziły z różnych źródeł, ale nie wszystkie wypieki były ze sprawdzonego źródła.

"To były 4 torty przygotowane przez osobę, która twierdzi, że zajmuje się tym okazjonalnie. Skontrolowaliśmy wtedy miejsce produkcji i warunki, które nie odpowiadały sanitarnemu minimum. Ta osoba była nieprzygotowana technicznie i nie była również zarejestrowana. Cała produkcja tortów odbywała się niezgodnie z przepisami sanitarnymi" - powiedział Biliński.

Jak wyjaśnił prokurator Maciej Meler kobiecie postawiono zarzut nieumyślnego wprowadzenia szkodliwych dla zdrowia człowieka środków spożywczych. "A wszystko to w wyniku nie przestrzegania zasad higieny i nie posiadania odpowiednich warunków do przechowywania żywności" - wyjaśnił rzecznik.

59-latka przyznała się do winy i złożyła wniosek o dobrowolne poddanie się karze.

Po tym zdarzeniu dyr. ostrowskiego Sanepidu wystosował pismo do wszystkich dyrektorów szkół oraz organów założycielskich - samorządu miasta, powiatu i gmin - zakazujące przy organizowaniu tego typu imprez podawania środków spożywczych przygotowanych bez nadzoru inspekcji sanitarnej.

© Portal Spożywczy 2019-10-15 19:16:08