Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

IERiGŻ: w IV kw. dynamika cen żywności na poziomie 4 proc. rdr

W IV kwartale tego roku dynamika cen żywności w Polsce kształtować się będzie na poziomie ok. 4 proc. rdr - ocenia w raporcie miesięcznym Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.


Autor: PAP
Data: 12-09-2017, 08:54
fot. shutterstock

"Można przypuszczać, że przewidywany wyższy niż przed rokiem poziom krajowych cen skupu podstawowych produktów rolnych (zbóż, mleka, trzody chlewnej, bydła, owoców), wzrost cen artykułów rolno-spożywczych na rynkach światowych, korzystne tendencje w eksporcie i ożywienie krajowego popytu będą podtrzymywały dynamikę cen detalicznych żywności w IV kwartale br. na poziomie około 4 proc. w ujęciu rocznym" - napisano w raporcie.

Instytut podaje, że w końcu roku można się spodziewać wyhamowania wzrostowej tendencji cen artykułów mięsnych i mlecznych. 

Już 4-5 listopada w Warszawie największa konferencja dedykowana sektorowi spożywczemu i handlowemu w Polsce: 20 sesji tematycznych, 120 prelegentów, ponad 1000 uczestników. Zarejestruj się teraz!

© Portal Spożywczy 2019-10-23 07:09:21