Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Biznes pieczywa mrożonego zajmuje ok. 15 proc. rynku

Biznes pieczywa mrożonego rośnie rocznie ok. 5-10 proc. i dziś zajmuje ok. 15 proc. rynku. To dużo mniej niż na zachodzie Europy - pisze Rzeczpospolita.


Autor: RP.pl
Data: 20-09-2017, 09:10
fot. shutterstock

O wartości rynku mrożonego pieczywa świadczą szybko rosnące przychody firm. Piekarnia Inter Europol osiągnęła w ubiegłym roku 563 mln zł przychodu i wypracowała zysk 164,9 mln zł. Aryzta zanotowała zanotowała w ubiegłym roku 232 mln zł przychodu, a Lantmannen Unibake - 182 mln przychodu.

Coraz popularniejsza jest technologia cool rising, czyli pieczywo wypiekane na miejscu w sklepie, do których trafiają surowe, uformowane kęsy bułek czy chleba. Ciasto trzeba specjalnie przygotować, długo fermentuje w piekarni, a w sklepach trafia do chłodni, a potem do pieca.

Czytaj więcej: Rzeczpospolita.

© Portal Spożywczy 2019-05-22 14:50:06