Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Lidl poszerza asortyment artykułów regionalnych i tradycyjnych

Do wprowadzonych niedawno do oferty regionalnych produktów nabiałowych, Lidl dołącza także kilkadziesiąt innych wyrobów z różnych zakątków Polski. Ich pochodzenie i metody wytwarzania potwierdzają certyfikaty, inne wyrabiane są ręcznie zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Od 18 września, produkty te są dostępne w sklepach Lidl w całej Polsce w ramach tygodnia regionalnego.


Autor: www.portalspozywczy.pl
Data: 20-09-2017, 14:29
fot. shutterstock

Niedawno, w stałej ofercie, pojawiły się produkty nabiałowe oznaczone logo „Skarby polskich regionów”, które są charakterystyczne dla wybranych regionów i pochodzą od lokalnych dostawców, m.in. ser koryciński swojski dostępny na Podlasiu, Mazowszu, Lubelszczyźnie i na terenie Warmii i Mazur, czy mleko świeże z Piątnicy pochodzące z 33 certyfikowanych gospodarstw ekologicznych.

– Wprowadzone do naszych sklepów produkty cieszą się dużym zainteresowaniem klientów. W odpowiedzi na ich potrzeby zdecydowaliśmy się poszerzyć asortyment artykułów tradycyjnych. W ofercie tygodnia regionalnego nasi klienci znajdą kilkadziesiąt produktów, m.in. mięso, ryby z polskich gospodarstw, olej rydzowy, przetwory, soki czy słodycze – tłumaczy Aleksandra Robaszkiewicz, PR Manager Lidl Polska.

W ramach tygodnia klienci znajdą m.in. kurczaka z powolnego chowu oraz karpacką jagnięcinę z owiec nizinnych z rejonu Karpat, których hodowla prowadzona jest w naturalny sposób, a żywienie oparte na zbożach i trawach wolnych od GMO i antybiotyków.  

W ofercie jest również karp z Gospodarstwa Rybackiego Starzawa. Jego jakość  potwierdzają dokumenty: Certyfikat Najwyższej Jakości Karpia Królewskiego, wydany przez Związek Producentów Ryb, a także znak gwarancyjny „Jakość Tradycja".

W Lidlu znajdują się także produkty z długoletnią tradycją, jak np. Suska sechlońska, czyli małopolski produkt niespotykany w żadnym innym regionie Polski. „Suska” oznacza suszkę, czyli podsuszoną i podwędzoną śliwkę, „sechlońska” pochodzi od nazwy miejscowości Sechna. Suski sechlońskie są więc suszonymi śliwkami, zarejestrowanymi jako „Chroniona Nazwa Pochodzenia” i „Chronione Oznaczenie Geograficzne”, które wyróżnia specjalny sposób suszenia i wędzenia dymem. W trakcie całego procesu produkcji suski sechlońskiej zabronione jest wykorzystywanie jakichkolwiek środków konserwujących, a wszystkie czynności związane z wyrobem produktu należy wykonywać ręcznie.

100-letnią tradycją tworzenia wyróżnia się również olej rydzowy z wielkopolskiego Zakładu Wytłaczania Oleju, od 2009 roku wpisany na listę produktów tradycyjnych jako „Gwarantowana Tradycyjna Specjalność Unii Europejskiej”. Olej tłoczony jest na zimno z nasion polskiej lnianki – jednej z najstarszych uprawnych roślin oleistych.

Lidl poszerzył asortyment również o tradycyjne Toruńskie Pierniki i ciągutki mleczne z Milanówka, które produkowane są według niemal stuletniej receptury. W zgodzie z rzemieślniczymi tradycjami produkcja, cięcie i zwijanie krówek w papierki odbywa się ręcznie.

© Portal Spożywczy 2019-05-26 23:00:44