Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Ostrożnie cieszmy się wysypem grzybów

W ostatnich tygodniach w mediach społecznościowych krąży wiele zdjęć zadowolonych grzybiarzy i ich pokaźnych zbiorów. Takiego wysypu grzybów nie było od dawna. Warto pamiętać o zagrożeniach związanych z zatruciem grzybami - pisze "Gazeta Polska Codziennie".


Autor: PAP
Data: 28-09-2017, 08:26
fot. Fotolia

"Jak wskazują statystyki, liczba zatruć grzybami w Polsce maleje. Na początku lat 90. odnotowywano nawet 500 przypadków rocznie. Od 2008 r., kiedy zatruciu grzybami uległy 63 osoby, liczba takich przypadków nie przekracza 100 rocznie. Z danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego wynika, że w 2014 r. było ich 32, a w 2015 zaledwie 9" - czytamy w artykule.

"Choć na tak niską liczbę zatruć wpłynęła susza, to jednak tendencja jest stała. W tym roku można się spodziewać większej liczby zatruć, ponieważ mamy do czynienia z niespotykanym w ostatnich latach wysypem grzybów" - przestrzega "Gazeta Polska Codziennie".

"Najłatwiej powiązać z zatruciem grzybami zaburzenia typowo gastryczne, takie jak: ból brzucha, nudności, wymioty czy biegunka" - pisze "GPC". Warto przy tym pamiętać, że objawy zatrucia uzależnione są zarówno od rodzaju zjedzonych grzybów, jak i ich ilości. Toksyny zawarte w niektórych grzybach mogą powodować np. zaburzenia neurologiczne lub halucynogenne.

Po zjedzeniu grzybów powinny nas zaniepokoić nieswoiste objawy takie, jak: zaburzenia widzenia, łzawienie, obfite poty, spadek ciśnienia - zauważa dziennik.

"W wypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów, które mogą wskazywać na zatrucie grzybami, należy bezwzględnie udać się do lekarza" - doradza "Gazeta Polska Codziennie".

Więcej na ten temat w jej czwartkowym wydaniu. 

© Portal Spożywczy 2019-10-21 11:51:04